Jongerendebat over NAVO en veiligheid in Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag 14 april 2017 komen circa 75 Limburgse jongeren bijeen in het Gouvernement in Maastricht om te debatteren over de toekomst van een veilig Europa. Aanleiding is de 50e verjaardag dit jaar van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum.

De jongeren, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, gaan in acht groepen debatteren over stellingen over de NAVO, veiligheid en Europa. Een jury beoordeelt de debatten en zal uiteindelijk één groep aanwijzen als winnaar. Deze jongeren zullen speciale gasten zijn tijdens de officiële viering van 50 jaar NAVO in Brunssum op woensdag 31 mei, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander.

Pitch Tevens houden verschillende jongeren op vrijdag 14 april in het Gouvernement een zogenaamde ‘pitch’. Tijdens deze pitch doen ze auditie voor een presentatie over Europa en veiligheid, vertolkt door de generatie die na 2000 is geboren.

De twee jongeren met de beste ‘pitch’ worden uitgenodigd om hun presentatie te houden tijdens het NAVO-feest in Brunssum op 31 mei. Tot hun gehoor behoren dan Koning Willem-Alexander, demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, generaal Curtis Scaparrotti, de bevelhebber van de NAVO in Europa, en gouverneur Theo Bovens.

Het jongerendebat begint om 11 uur. De winnaars worden rond 15 uur bekendgemaakt door de dagvoorzitter, Raymond Knops, Tweede Kamer-lid. Tot de juryleden behoren burgemeester Luc Winants van Brunssum en generaal Salvatore Farina, commandant van het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier.

NAVO-feest in Brunssum

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum, Joint Force Command Headquarters Brunssum, is sinds 1967 in Limburg gevestigd. De NAVO, de Provincie Limburg en de gemeente Brunssum vieren de 50e verjaardag van de basis op woensdag 31 mei 2017.

Het feestprogramma bestaat uit twee onderdelen. ’s Ochtends is er een officieel gedeelte voor genodigden, ’s middags is er in het Brunssumse Vijverpark een familiedag, met militaire demonstraties, sport en spel, en diverse muziekoptredens voor iedereen.

Europe Calling

Het jongerendebat op 14 april 2017 is onderdeel van het programma Europe Calling van de Provincie Limburg. De herdenking van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht, dit jaar 25 jaar geleden, is aanleiding voor een reeks dialogen over onder meer de toekomst van Europa.

Geef een reactie