Een co-productie van Het Laagland & VIA ZUID op Cultura Nova ‘ In het zuiden ligt alles anders ‘

Een familievoorstelling in een mobiele theatertruck waarin we ‘150 jaar Limburg’ vieren.

‘In het Zuiden ligt alles anders’ is informatief en gewoon leuk theater, verrassend en verrijkend, gratis toegankelijk voor tienplussers, hun ouders, toeristen en passanten, iedereen dus. En, geloof ons, dit wordt geen saaie geschiedenisles, maar het gaat om het NU: welk puzzelstukje van Limburg past bij jou en welke Limburger schuilt er na 150 jaar in jou persoonlijk?

De podiumkunstenaars – allen met Limburgse roots  –  betrekken iedereen vanaf de tienerleeftijd bij twee interactieve performances. Verhalen rond het ontstaan van Limburg gaan plots bruisen in de intieme mobiele theatertruck. Op straat, buiten de mobiele theatertruck, krijgt iedereen de kans zijn of haar eigen Limburgerschap onder de loep te nemen: bestaat de Limburger eigenlijk wel? Schuilt er iets Limburgs in het diepst van je ziel? En hoe dan?

Verleden, heden en toekomst passeren de revue in dit tweeluik die los van elkaar en vanzelfsprekend ook als één geheel te zien zijn. Theatermakers Nina Willems (1986) uit Heerlen en Mayke Roels (1990) uit Roermond hebben de boeiende ontstaansgeschiedenis van de provincie Limburg in twee unieke interactieve performances gegoten.

Het gebied dat in de Grondwet van 1815 voor het eerst als provincie Limburg werd aangeduid, was daarvoor verdeeld in een groot aantal kleine gebiedjes. Wat wij nu Limburg noemen, was ooit een grote hoeveelheid kleine, bij elkaar geveegde puzzelstukjes. Limburg kenmerkt zich dus misschien eerder door zijn diversiteit dan door zijn eenheid. Het is die omgrensde diversiteit die Mayke en Nina in deze locatievoorstelling willen benadrukken maar vooral vieren. Ze brengen een ode aan de diversiteit en buigzaamheid, omdat volgens hen daar nou net de kracht van Limburg schuilt.

CAST & CREW

Concept, spel en regie: Nina Willems & Mayke Roels | Coaching en eindregie: Inèz Derksen | Tekst: Annet Bremen | Enquête: Merlijn Huntjens | Regie-advies: Jip Vuik | Techniek: Thierry Wilders | Productieleiding: Wouter Ramakers | Een co-productie van Het Laagland & VIA ZUID | Mogelijk gemaakt door én in opdracht van Provincie Limburg

Meer info www.viazuid.com en www.hetlaagland.nl.

Cultura Nova 20 augustus 2017 –PremièreHeerlen 13:30 uur,

Cultura Nova zondag 20 augustus 2017Heerlen 15:30 uur,

Cultura Nova zondag 20 augustus 2017Heerlen 16:30 uur, 

Foto VIA ZUID

Geef een reactie