Helmut Lanio, de macher van het Monschau Festival laat er geen gras over groeien. Twee dagen na afloop van de succesvolle editie 2017 presenteerde Lanio met Jetro Tull alweer de tweede headliner van het Monschau Festival 2017. De Britse progrockband rond voorman Ian Anderson verzorgt op 17 augustus de opening van het Monschau Festival 2018.

Na de Kölner Kultband Höhner, met het Orchester der Jungen Sinfonie Köln, onder leiding van Ulrich Gögel en Sebastian Hässy die op zaterdag25 augustus 2018 terugkeren op een ongetwijfeld uitverkochte burcht (er zijn inmiddels 350 concertkaarten verkocht) staat daarmee de tweede publiekstrekker vast. De Britse progressieve-rockband en Grammy Award winnaar uit Luton, in 1968 rond de Schotse voorman Ian Anderson kan namelijk rekenen op een grote vaste fan schare. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek. Uniek dwarsfluitwerk van Anderson, ongewone, vaak complexe liedconstructies en intelligente teksten. Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en jazz, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken.

Opvallend kenmerk van Jethro Tull is dat voorman Anderson bijna alleen akoestische instrumenten speelt: de ‘un-plugged guy’ in a medium to heavy rockband”. Ian Anderson speelt voornamelijk dwarsfluit en akoestische gitaar. “Min of meer bewust kiest Anderson ervoor om in de slipstream van de popwereld te blijven. Een beetje in de luwte maar altijd aanwezig, zou de band volgens hem artistiek op de been houden. Over het algemeen kreeg de band door de jaren heen vaak overweldigend goede kritieken. Ze staan bekend als excentriekelingen, topmuzikanten en mensen met humor. Ian Anderson laat via zijn teksten weten dat hij een taalalchemist is en doet daar verbaal tijdens zijn concerten nog een schepje bovenop.

Citaten van Anderson over de identiteit van Jethro Tull: We kunnen geen heavy riff band zijn, want Led Zeppelin is de beste ter wereld. We kunnen geen blues-influenced R&B rock ‘n’ roll band zijn, want The Rolling Stones zijn de beste ter wereld. We kunnen geen slightly sort of airy-fairy mystical sci-fi synthesizing abstract freak-out band zijn, want Pink Floyd is de beste ter wereld. Dus wat is er over? Precies, dat is wat we altijd gedaan hebben: Wij bouwen de bruggen en vullen de gaten.”

“We zijn door de jaren heen door iedereen al in elk genre ingedeeld. We begonnen als een little old bluesband, werden een blues rockband, en een progressieve-rockband; een hardrockband; een heavy metalband waar we zelfs eens een Grammy voor wonnen. Artrock, folkrock; alle soorten fucking rock dichtten ze ons toe, echt waar… Hoe je het ook wilt noemen, het is leuk om te doen.!

Muzieklegende Jetro Tull die meer dan 60 miljoen albums heeft verkocht, maakt in 2018 in het kader van het 50-jarig bestaan een wereldtournee en dus op 17 augustus vanaf 20.30 ook op de Open Air-Bühne van de Monschauer burcht te gast. Met een mix van Folk, Blues, Classic en Heavy Rock zal Jethro Thull de 800 jaar oude burchtmuren ongetwijfeld laten daveren.

Tickets zijn verkrijgbaar via de Hotline van de Monschau Touristik, tel 0049- 24 72 / 80 48 28 of  0049-24 72 / 80 48 0. Meer informatie via: www.monschau

Foto Monschau Festival 2018

Geef een reactie