Op 5 september wordt in SCHUNCK* Glaspaleis de persoonlijke en krachtige film ‘In Search of the Miraculous’ van Pontus Alv (1980) vertoond.

Filmvertoning & culture talk skatelegende Pontus Alv: ‘In Search of the Miraculous’: rauw, zwaarmoedig, voor iedereen die geïnteresseerd is in de skateboardcultuur en stedelijke ontwikkeling

 

Op 5 september wordt in SCHUNCK* Glaspaleis de persoonlijke en krachtige film ‘In Search of the Miraculous’ van Pontus Alv (1980) vertoond. Alv is een van de meest toonaangevende persoonlijkheden uit de Europese skateboard historie. Zijn films en foto’s geven een indringende en persoonlijke kijk op het leven van een skateboarder en de interactie met de stedelijke omgeving en interventies in de openbare ruimte. Pontus Alv wordt gezien als een voorloper van de DIY (Do It Yourself) cultuur in de skateboardscene.

 

Johannes Marent, onderzoeker en docent verbonden aan de Universiteit van Trier en Universiteit van Wenen zal een inhoudelijke inleiding geven op de film en in gesprek gaan met Alexander Basile, curator van ‘ABSOLUTE EVENT HORIZON 2’. Marrent is gespecialiseerd in visuele sociologie, cultuur- en mediasociologie en urban studies. In zijn promotieonderzoek onderzocht hij hoe stedelijke identiteit op een zintuigelijk niveau wordt beleefd bij het bekijken van beelden van een stad als Istanbul, (Istanbul als Bild. Eine Analyse urbaner Vorstellungswelten, Transcript 2016).

 Als kunstenaar legt Alv de aandacht op het elementaire idee van skateboarding. Dat wil zeggen: skateboarding als inspiratiebron voor huidige en toekomstige generaties om de stad te ervaren, de ruimte op een andere manier te benutten en te beleven. Alv wil jongeren ervan bewust maken dat het bij skateboarden vooral ook gaat om het maken van een connectie met de omgeving. Dat er meer is in het leven van een skateboarder dat ontdekt kan worden dan het bedwingen van ‘mega rails’ en een carrière in de skateboard wereld.

 SCHUNCK* toont gelijktijdig een expositie van de Zweedse skatelegende Pontus Alv onder de naam ‘ABSOLUTE EVENT HORIZON 2’. Deze is te zien op de eerste etage van het SCHUNCK* Glaspaleis en wegens succes verlengd tot 17 september. Absolute Event Horizon 2 biedt verdieping op de 2016-editie Absolute Event Horizon 1 en geeft een indringend beeld van een creatieve ontdekkingsreis in de stedelijke omgevingen.

 

Tentoonstelling
ma t/m za 09.00-20.30 uur / gratis

zo 11.00-17.00 uur, SCHUNCK* Glaspaleis +1 

Film (inloop vanaf 20.00 uur)

5 september van 20.30 tot 22.00 uur, SCHUNCK* Glaspaleis +5 (filmzaal), toegang is gratis. 

Bezoekadres
SCHUNCK* Glaspaleis

Bongerd 18, 6411 JM Heerlen

Geef een reactie