In regio Aachen start op 1 september de verdeling van jodiumtabletten

 

In de regio Aken start op 1 september de voorverdeling van Kaliumiodidtabletten. De jodiumtabletten moeten in het geval van een kernreactorongeluk in het Belgische Tihange stralingsschade aan de schildklier bij mensen tot 45 jaar en bij zwangere vrouwen verhinderen.

Inwoners uit de stad Aachen en de Städteregion Aachen en van Düren, Euskirchen en Heinsberg en omgeving kunnen tussen 1 september en 15 november online een verklaring aanvragen waarmee ze de tabletten in vrijwel apotheken in de regio kunnen afhalen. Jodiumtabletten moeten ervoor zorgen dat de schildklier verzadigd wordt met onschuldige jodium waardoor de bij een reactorongeval uittredende radioactieve jodium niet wordt opgenomen. Die zogenaamde jodiumblokkade werkt niet bij mensen van 45 jaar en ouder. Ze zijn van de verdeling uitgesloten omdat zij in het geval van bij inname van jodiumtabletten juist een hoger risico lopen, lees een grotere kans hebben om schildklierkanker te krijgen.

Volgens de Duitse autoriteiten is verdeling van jodiumtabletten geen symboolpolitiek maar daadwerkelijk zinvol. “Natuurlijk ontstaan er na een kerncentraleramp meervoudige gevaren maar als je tenminste de schildklier van veel mensen door een eenvoudige wetenschappelijk bewezen methode kun beschermen is dat in ieder geval al iets.” In Nederland en Limburg laat de verdeling van jodiumtabletten nog even op zich wachten. In het meer milieubewuste Duitsland loopt men dan ook een stuk voorop.           

Geef een reactie