Koninklijke Onderscheiding voor de heer Wiertz uit Kerkrade

De heer L.B.M. Wiertz (Loek) ontvingen gisteren 10 september om circa 16.30 uur uit handen van de heer Jos Som, burgemeester van Kerkrade, een Koninklijke Onderscheiding voor zijn vrijwillige inzet voor behoud van het Kerkraadse mijnverleden en zijn verdiensten bij Huurdersvereniging Land van Rode en Huurders Belangen Commissie de Holz Kerkrade. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking was tijdens Open Monumentendag in Schacht Nulland aan de Domaniale Mijnstraat in Kerkrade.

Persoonlijke gegevens van de heer L.B.M. Wiertz (75 jaar)
De heer Wiertz, oud-koempel, is sinds 2010 vrijwilliger bij de Stichting Koempels van de Domaniale/Schacht Nulland Kerkrade, die de schacht hebben opgeknapt en ingericht als mijnmuseum. Hij onderhoudt de museale tentoonstelling van mijnattributen, is druk met het zoeken van historisch en cultureel erfgoed en zoekt hij in binnen- en buitenland naar waardevolle spullen voor Schacht Nulland. Die repareert en renoveert hij eigenhandig met zijn persoonlijke materialen en machines. Opgemerkt wordt dat hij er dag en nacht mee bezig is. De heer Wiertz weet tijdens rondleidingen de bezoekers te boeien met anekdotes en verhalen over het harde leven onder de grond. Daarmee houdt hij het mijnverleden levend en geeft hij de grote, vaak vergeten groep koempels een stem.

Sinds 2000 is de heer Wiertz vertrouwenspersoon voor de Huurdersvereniging Land van Rode en voor de Huurders Belangen Commissie de Holz Kerkrade. Hij fungeert als intermediair tussen het bestuur en de huurders als het gaat om klachten, vragen en verbetervoorstellen. Bij de huurders verricht hij ook klein onderhoud.

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie