Componist: Gaetano Donizettide

DUUR: 03:00

TAAL: Frans

Dirigent: Luciano Acocella

Regie: Rosetta Cucchi

CHEF VAN DE KOREN: Pierre Iodice

KUNSTENAARS: Sonia Ganassi , Celso Albelo , Mario Cassi , Ugo Guagliardo , Cécile Lastchenko , Matteo Roma

AANTAL voorstellingen: 5

PREMIERE: donderdag 16 november, 20.00.

Verdere voorstellingen op 19.11, 22.11, 25.11 en 28.11  

 

Ieder seizoen pakt Opéra Royal de Wallonie-Liège uit met een aantal bij het grote publiek minder bekende werken. Voor de nieuwe productie van La Favorite van Gaetano Donizetti  sloot de  Koninklijke Opera van Wallonië-Luik zich aan bij het Teatro La Fenice in Venetië. Het resulteert in een beklijvende romantische tragedie. De grote tragische kracht van La Favorite ligt in de driehoeksverhoudingen tussen de koning, de courtisane en de novice. Anticiperend op de kunst van Verdi, slaagt de componist erin om de sociale conflicten, het gewicht van moraliteit en de droevige, vrouwelijke conditie, thema’s die ook dicht bij La Traviata staan, op sublieme wijze voor het voetlicht te krijgen.

In Castilië in de 14de eeuw weet de jonge novice Fernand niet dat degene van wie hij houdt, Léonor, de favoriet is van koning Alfonso XI. Het resulteert in  even bijzondere als emotionele verwikkelingen. nor om vergiffenis en sterft in haar armen.

ROMANTISCHE TRAGEDIE

La Favorite  is de vierde een reeks van Franse opera van Donizetti’s. Italiaanse treffers als de tragische Lucia di Lammermoor of melodrama ‘Giocoso De Elisir d’amore’ wilde de componist een nieuw publiek veroveren. In Parijs ontdekte Donizettit in 1835 enkele belcanto pareltjes. Het inspireerde de componist halverwege de Franse Grand Opera en de Italiaanse vocale stijl tot ‘La Favorite’.  Het succes was enorm!

 

Geef een reactie