VRIJWILLIGERS: BOUWSTENEN VOOR EEN MOOIERE SAMENLEVING EN EEN BETERE WERELD

 

 

Elk jaar vieren we het feit dat we kunnen leunen op zoveel vrijwilligers in onze gemeente. In Simpelveld en Bocholtz zijn er ruim 140 actief bij de SWOBS en d’r Durpswinkel. Vorige week zijn ze in het zonnetje gezet tijdens een feestelijke avond. Wethouder Hub Hodinius was erbij om ze allemaal te bedanken voor hun inzet.

Wethouder Hub Hodinius: “Wellicht heeft u ook al vaak gehoord hoe moeilijk het vandaag de dag is om nog geëngageerde vrijwilligers te vinden. “Het vrijwilligerswerk is iets van vroeger”, hoor ik vaak zeggen. Maar is dat wel zo? Jaren geleden waren het vooral 50-plussers die zich vrijwillig inzetten voor anderen. Maar tegenwoordig varieert de groep steeds meer. De jongste vrijwilliger is 30 jaar en de oudste maar liefst 88! En allemaal leveren ze een onmisbare bijdrage aan d’r Durpswinkel en het ouderenwerk in Simpelveld.

Volgens de wethouder is er de laatste jaren het een en ander veranderd in het vrijwilligerswerk in Simpelveld. “Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat ze een professionaliseringsslag hebben gemaakt. Sinds 2015 hebben we een dagelijks bestuur bestaande uit een groep vrijwilligers. Een bestuur dat structureel overleg heeft met de zogenoemde contactvrijwilligers van de groepen ouderen die allemaal actief zijn in onze gemeente. De leden van die groepen, onze inwoners dus, hebben zelf zeggenschap over de inhoud en uitvoering van de activiteiten. Meer dan voorheen worden ze betrokken bij ontwikkelingen met betrekking tot het ouderenwerk. Dat heeft tot gevolg gehad dat de groepen steeds meer zelfredzaam zijn geworden. In plaats van achterover leunen en ‘bediend’ worden, zetten we inwoners meer in hun eigen kracht.”

Sindsdien komen er vanuit de contactvrijwilligers zelf ideeën en oplossingen naar boven. Impuls is op de achtergrond aanwezig om aan te sturen. De professional van Impuls heeft  hierdoor de handen vrij om de ouderen- en burgeractiviteiten verder te ontwikkelen naar de behoefte van vandaag de dag.

Zo heeft de Rode Beuk een nieuwe functie gekregen van restaurant naar ontmoeting.  Vrijwilligers doen er alles aan om die ontmoeting mogelijk te maken, samen met Netwerkpartners zoals Gastenhof en Meander. Een high tea, samen soep eten, biljarten, het repaircafé, d’r Durpsdeal, bloemschikken, een scootmobieltocht. Het is zomaar een greep uit de talloze activiteiten.

Ook in Bocholtz, in d’r jemütliche Eck, wordt door vrijwilligers hard gewerkt om ontmoeting mogelijk te maken voor onder andere de bewoners van het zorgcentrum. Met veel inzet en toewijding organiseren zij maandelijks het koffie-uurtje, muziekmiddagen en andere leuke activiteiten.

Wethouder Hub Hodinius: “Het lijken voor de buitenwereld misschien kleine dingen die onze vrijwilligers doen. Maar ze zijn helemaal niet klein. Het zijn de bouwstenen voor een mooiere samenleving en een betere wereld.”

Foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie