Activiteiten in Heerlen:

11:00 – 16.30 uur: schrijfmarathon in SCHUNCK* Glaspaleis;

16:30 – 17.00 uur: fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen;

17:00 – ± 20.00 uur: koffie en broodjes in De Twee Gezusters en vervolg van de Schrijfmarathon.

 

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen. En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderingswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol!

In Heerlen vindt de Schrijfmarathon plaats in het SCHUNCK* Glaspaleis van 11.00 tot (bijna) 16.30 uur en in De Twee Gezusters van ± 17.30 tot ± 20.00 uur. Er zal voor  11 personen worden geschreven. Voorbeeldbrieven zijn hiervoor beschikbaar.

Foto Rob van Hal

Om ± 16.30 uur start de traditionele fakkeloptocht vanaf De Bongerd nabij de ingang van SCHUNCK* Glaspaleis. De fakkeloptocht voert door het winkelcentrum van Heerlen en geschiedt in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom. De tocht eindigt om ± 17:00 uur bij “De Twee Gezusters” (Luciushof) aan de Putgraaf.

Aansluitend aan de fakkeloptocht kan worden nagepraat, worden koffie, thee en broodjes geserveerd en wordt de Schrijfmarathon voortgezet.

 

Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om mee te schrijven te Heerlen.

 

 Voor wie schrijven we op 10 december 2017:

Clovis Razafimalala uit Madagaskar zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.

Hanan Badr el-Din uit Egypte komt op voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene, ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten

Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.

Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.

Mahadine uit Tsjaad bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.

MILPAH, een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.

Ni Yulan uit China is gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ze komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen.

Sakris Kupila uit Finland is transgender en wil als man erkend worden, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.

Shackelia Jackson uit Jamaica, haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.

Taner Kıllıç streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’. Een maand later werden nog eens 10 mensenrechtenverdedigers, onder wie İdil Eser (directeur van Amnesty Turkije), opgepakt. Deze tien zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar Taner zit nog steeds vast.

Xulhaz Manna uit Bangladesh is vermoord omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT+’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.

Voor meer informatie over Amnesty International en de ‘landelijke schrijfmarathon’ wordt u verwezen naar de websites http://www.parkstad.amnesty.nl en http://schrijfmarathon.amnesty.nl.

Via deze link zijn de resultaten van vorig jaar te zien: http://schrijfmarathon.amnesty.nl/succes/

Foto Rob van Hal

Foto’s Anne-Marie Spruyt

Voor meer informatie over ‘De Dag van de Mensenrechten’ in Heerlen kunt u terecht bij Kees van Veen van Amnesty International afdeling Parkstad Limburg, telefoon 06 423 118 35 en emailadres van.veen@home.nl.

Meer informatie over HeerlenMondiaal vind u op heerlenmondiaal.nl

Geef een reactie