Adventsconcert Stemmenorkest “de Kracht van een Lied”

 

 Zaterdag 16 dec

Aanvang: 15.30 uur

Entree: €7,50

 

Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert van een Stemmenorkest plaats, een kerstconcert, zonder woorden. Uitgevoerd door een koor als ware het een orkest. Dit dankzij 2 vrouwen; concertpianiste Norah Chambers, opgeleid aan de ‘Academy of Music’ te London en Margaret Dryburgh, muzieklerares, die op herinnering klassieke muziek (van barok tot hedendaags) wisten te noteren en bewerken voor vierstemmig vrouwenkoor.

Waar het stemmenorkest aanvankelijk vooral bedoeld was als afleiding, bleek het al snel een middel om de ellende van alle dag het hoofd te kunnen bieden. Deze arrangementen hebben de oorlog overleefd en worden nog steeds uitgevoerd, als blijvende getuigenis van deze zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis, maar ook als een ode aan de zang en muziek, die zovelen troost heeft kunnen bieden in moeilijke tijden. Dit indrukwekkende gegeven vormde niet alleen de basis voor het boek “Song of Survival” van mede-kampbewoonster Helen Colijn (ook verfilmd, “Paradise Road”), maar vormt ook het uitgangspunt van het Stemmenorkest ‘De Kracht van een Lied’, een koor van 32  vrouwen uit Well onder leiding van Monique Verhoeven.

Op zondag 16 december, 75 jaar na de inval van de Japanse bezetter in Nederlands Indie, treedt dit Stemmenorkest op in het Cultuurhuis Heerlen met uitvoeringen van  Händel – Chopin – Bach –Beethoven – Dvorák – MacDowell en Grieg. De zang wordt afgewisseld met declamatie van passages uit het boek “De Klok” van de Heerlense schrijfster en kampkind Mieke Biessen-Dohmen, een indringend autobiografisch verslag van haar kinderjaren in diverse vrouwenkampen in Nederlands Indië.

Voor meer informatie over het orkest en/of dit concert zie de website van het Stemmenorkest http://www.stemmenorkestwell.com en de website van het Cultuurhuis Heerlen https://www.cultuurhuisheerlen.nl of neem contact op met Marian Thijssen-Stevens(0478-501436) of José Daemen (kuijk024@planet.nl)

Reservering kaarten á € 7,50 via : info@cultuurhuisheerlen.nl of telefonisch 045-5612121

Cultuurhuis Heerlen
Sittarderweg 145
6412 CD Heerlen
info@cultuurhuisheerlen.nl
Reserveren: http://www.cultuurhuisheerlen.nl/reserveren.html

 

 

 

Geef een reactie