Op de foto Ties Curfs samen met kinderen van de Winkbülleballet 2018

Vrijdag 5 januari, in de Tipi-tent van Park Urbana (Pancratiusplein) in hartje Heerlen treedt Ties Curfs af als stadsprins van Heerlen, om precies te zijn om 11 uur, die avond. Voor de 29-jarige Curfs komt dan een eind aan een naar eigen zeggen verrukkelijk jaar. ,,We hebben met zijn allen een waanzinnige carnaval neergezet”, aldus Ties. Een dag later vindt de proclamatie van de nieuwe prins plaats. Ties nodigt u uit: ,,Hopelijk allemaal weer tot 6 januari, wanneer we onze nieuwe Stadsprins proclameren.”

Ties Curfs, van 13 april 1988, woonachtig  in het centrum van de stad, is bijna dertiger en in het dagelijks leven als facilitair coördinator werkzaam bij SVO/PL. Het zou, naar blijkt, onjuist zijn om hem als een geboren carnavalist te betitelen. Sterker nog, als kind vond hij het allemaal niet zo denderend. Als hem wordt gevraagd of hij trots is op zijn ouders omdat zij in zijn jonge jeugd met hem in de optocht liepen en hem daarmee de cultuur van Carnaval meegaven, vertelt de aftredende prins: ,, De optocht heb ik nooit met mijn ouders gelopen. Wél hebben mijn ouders mij elk jaar weer trouw meegenomen naar de optocht en de kroegen om daar carnaval te vieren. Iets waar ik als klein kind nog maar weinig plezier aan beleefde….. Tja, o zie je maar. Nu ben ik ze natuurlijk erg dankbaar. En trots ben ik ook op mijn ouders, maar dan om veel meer, en ook andere, redenen dan dat stukje carnaval dat ze ons hebben meegegeven.”

In zijn jongste jaren had hij het dus niet zo met het carnavaleske gedrag, dat mensen ten tonele brachten, langs de weg en in de kroegen. De wens om voorop te mogen gaan als stadsprins kwam pas enkele jaren geleden. De sportieve Ties, die graag op de mountainbike, racefiets en spinningfiets stapt, is nu blij dat die wens in vervulling is gegaan en is een trotse Heerlenaar. ,,Heerlen is mijn stad”, zegt hij daarover. Hier voelt hij zich dus thuis, samen met zijn partner Anne Somers, met wie hij vorig jaar een eigen huis uit de jaren dertig heeft gekocht. Een huis waarin nog behoorlijk moet worden geklust. Geen enkel probleem voor Ties Curfs, die zichzelf ook bestempelt als een manusje van alles, die graag klust en maar moeilijk stil kan zitten.

Dan hét moment waarop je wordt benaderd. Ties: ,,Het was op 12 mei 2016.  Nog dezelfde avond, om 23.11 heb ik toegezegd. Dan begint het natuurlijk. Ik heb ervan genoten. En ook Anne vond het prachtig. Zij vond het te gek een prins in huis te hebben. Nou ja, in huis? Ik was natuurlijk vaak op pad, maar dat vond zij absoluut niet erg. En afhankelijk van het programma ging zij ook graag mee naar bezoeken en feesten.”

Behalve stadprins is de centrumbewoner en voorzitter van CV Ça Va, een vriendengroep die is ontstaan in de periode die de huidige prins doorbracht op het Grotius College. Aan iemand die een jaar als stadprins bijna achter de rug heeft, moet je natuurlijk vragen naar de hoogte- en eventuele dieptepunten. ,, Haha, hier kunnen we gerust een half uur over doorpraten”, glimt Ties Curfs, om dan te vervolgen met: ,,Het is niet eerlijk en niet mogelijk om één specifiek bezoek te benoemen, maar het bezoek aan het hospice is toch een van de meest indrukwekkende geweest.… Het is één van die momenten waarop weer maar eens duidelijk werd dat je als mens met een klein gebaar ontzettend belangrijk kunt zijn voor anderen. Ik heb het super bijzonder gevonden om daar gewoon even rustig te zitten en met de mensen te praten. Heel bijzonder! En als we het hebben over de feestelijke evenementen dan móet ik de optocht en het LVK benoemen. Dat heeft ongekend veel indruk op mij gemaakt. Als een kind in een snoepwinkel, zo blij was ik! Ergernissen? Poeh… Mij schiet niets te binnen. Ik denk ook veel liever aan mooie gebeurtenissen. Ik  heb het allemaal prachtig gevonden. Het was gewoonweg super. Er is niets waarvan ik nu denk, hadden we het maar anders gedaan.”

 Een Prins Carnaval heeft in de aanloop naar en tijdens de carnaval een steun en toeverlaat in de persoon van zijn adjudant. In het geval van Ties Curfs is dat zijn vriend Nigel. De twee zijn nog dichter naar elkaar toegegroeid, getuige de woorden: ,,Een ervaring als deze zullen we niet meer snel meemaken. Het heeft de vriendschap zeker weten gesterkt. Je bent ineens 7.5 weken zo intensief met elkaar op pad, waarin je bovendien ongelofelijke momenten beleeft. Je leert elkaar nog beter kennen en hebt aan een woord of knikje genoeg.”

Daarnaast komt een stadsprins in een plaats als Heerlen, met de nodige wijken, behoorlijk wat collega’s tegen. Dat geldt ook hier. Prins Rick I van CV de Bokkeriesjesj, Prins Angelko I van VV de Eekheuëreen Prins Paul II van de CV Vlavreters en de Jeugdprins van de Winkbülle Jim I, Ties Curfs ontmoette ze allemaal, én met plezier. Hij voegt eraan toe: ,,Hoewel het gevaar is dat je mensen vergeet als je namen gaat noemen zou ik daar zelf graag Ger I van CCH en Mariëlle van de Geête aan toe willen voegen. Die klik was super. Ik wens te geloven dat het ook iets extra’s heeft gegeven voor de carnaval afgelopen jaar. We zijn ook na het seizoen nog eens met zijn allen uit gaan eten en stappen in Heerlen-centrum. Gewoon te gek. 2017 was toch ons jaar.”

 Dan weer even terug naar het begin van het prins worden. Om 12 mei 2016 gaf hij dus zijn jawoord. Dan lijkt het verdorie lastig om het geheim te houden. Het moet immers een verrassing blijven. Of niet soms, Ties? Hij antwoordt: ,, Nee, dat viel wel mee. Zeker ook omdat we het heel belangrijk vonden om het voor zo veel als mogelijk mensen een verrassing te laten zijn. Ook onze eigen carnavalsvereniging wist het niet. Je merkt natuurlijk wel dat als je dan even een moment alleen bent met Anne of Nigel dat het gelijk over de carnaval gaat. Liefst praat je natuurlijk nergens anders over.

Bij Carnaval hoort muziek en gezang. Een echte favoriet heeft Ties niet, of hij vindt het in ieder geval lastig te benoemen. Hoewel hij geen fan van W-dreej zeg te zijn, vindt hij “Witsewie” wel een super nummer. En ook de nummers van Knipa. Die zijn prachtig en tijdloos en doen het ook buiten Heerlen goed. Als stadsprins van de Winkbülle ervaart Ties Curfs dat als geweldig.

 

 Behalve als carnavalist en als sportieveling blijkt Ties Curfs zich ook nog vrijwilliger verdienstelijk te maken. Hij heeft zich afgelopen jaar opgegeven als vrijwilliger bij Stichting Da(a)g-je Uit Heerlen en zich voorgenomen daarmee door te gaan. ,,Het is een goed georganiseerde dag waarop wij senioren een dag mee op pad nemen. Extra vrijwilligers zijn daar altijd gewenst”, doet Ties Curfs aan het einde van het interview nog een oproep.

 Tenslotte, op de vraag of hij nog iets kwijt wil richting de mensen met wie hij als prins van doen kreeg: ,, DANK JULLIE WEL!

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie