Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Hoe dit afloopt horen de peuters van Peuteropvang Heerlen en Peuteropvang Voerendaal tijdens het Voorleesontbijt op woensdag 24 januari (Heerlen) en donderdag 25 januari (Voerendaal). Wethouders en raadsleden lezen die ochtend voor uit het prentenboek van het jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ met tekst en illustraties van Britta Teckentrup. Na afloop staat er een gezond ontbijt klaar.

 Peuteropvang Heerlen en Voerendaal hebben beide voorlezen hoog in het vaandel staat. Beide organisaties zijn bondgenoot van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad. Daarnaast heeft iedere locatie van zowel de Heerlense als Voerendaalse peuteropvang onder andere een leeshoek, een voorleescoördinator en leidsters (én ouders) die dagelijks voorlezen.

Ook het Voorleesontbijt hoort in dit rijtje thuis. Menig bekende Limburger is al uitgenodigd om aan peuters voor te lezen. Zoals vorig jaar Roel Brouwers en Christian Kum, spelers van Roda JC Kerkrade.  “Heel leuk om te doen,” vonden ze, “dat smaakt naar meer!”

Dit jaar zullen in Heerlen onder andere wethouder Barry Braeken en wethouder Nico Aarts en ook de raadsleden Roel Leers, Loek Damen en Koen van Oers plaatsnemen in de voorleesstoel. In Voerendaal zijn dat onder andere de wethouders  Jo Brauers en Peter Thomas en de raadsleden Ruud Braun en Pierre Verbraak.

 Waaróm voorlezen op zo’n jonge leeftijd al zo belangrijk is? “Het bevordert de taal- en spraakontwikkeling,” onderstreept bestuurder-manager Ingrid van den Bunder, “tijdens het voorlezen leren peuters nieuwe woorden en ze leren hoe een goede zin is opgebouwd. Door met het kind te praten over het boek, wordt het gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan. Afhankelijk van het onderwerp leert de peuter ook veel over de wereld om zich heen, het leert de wereld beter te begrijpen. Daarnaast stimuleert voorlezen de fantasie. Het is een moment van veiligheid, rust en aandacht, maar bovenal is voorlezen heel gezellig!”

Foto’s Sandra Israel

Geef een reactie