Rechter legitimeert rijverbod voor dieselauto’s in Duitse steden, vooralsnog geen verbod Aken 

 

 

Het Duitse Bundesverwaltungsgericht in Leipzig heeft vandaag groen licht gegeven aan de Duitse steden om dieselauto’s te weren uit de binnenstad. De ‘Diesel-Fahrverbote’ hebben grote impact op het sociaal en economisch belangrijke grensverkeer in de Euregio. Het verhoogt de druk op de steden om de maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in de binnensteden consequent en snel om te zetten. Aachens Oberbürgermeister Marcel Philipp gaat er vooralsnog niet van uit dat Aken, in feite de centrumstad van de Parkstad, nu al meteen een rijverbod voor dieselauto’ gaat invoeren.    

Volgens de burgemeester worden de stikstof grenswaarden actueel nog niet eclatant overschreden. “We gaan ervan uit dat met geplande maatregelen als E-mobiliteit binnen twee jaar duidelijk onder de door de EU voorgeschreven grenswaarden blijven”, aldus Philipp. Akens burgemeester vindt dat ook dat de automobielindustrie haar verantwoordelijkheid moeten nemen en moet zorgdragen voor aanpassing van dieselauto’s.

Vooralsnog neutraal staat de stad Aken tegen de invoering van een nieuwe, ‘blauwe plaquette’. Volgens Philip moeten ook de sociale en economische belangen worden meegewogen en moet het bij invoering ook om een landelijke maatregel/regeling gaan.

Foto Wikimedia

Geef een reactie