Op zaterdag 4 mei wordt in Heerlen de Nationale dodenherdenking gehouden, met als thema ‘Geef vrijheid door’. Genodigden en belangstellenden zijn vanaf 18.20 uur welkom in de hal van het stadhuis aan het Raadhuisplein 1 in Heerlen.

 

Dit jaar wordt de bijzondere voordracht gehouden door mevrouw Rosita Steenbeek reisde naar Lampedusa, Sicilië en Libanon waar zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners hoorde. Ze maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee en vertelt daarover in haar nieuwe boek ‘Wie is mijn naaste?’.

Deze voordracht wordt aangevuld met gedichten voorgedragen door de Heerlense middelbare schoolleerlingen Nina Wijzenbeek en Daisy Quadackers, van het Sintermeerten College. Deken Bouman en  Dominee Bloemert houden een kort een meditatief moment waarin vrijheid en vrede centraal staan. Waarnemend burgemeester Emile Roemer opent de herdenking met een korte toespraak rond het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius.

 

Stille tocht. Rond 19.30 uur gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Om 19.58 uur wordt de ‘Last post’ gespeeld door harmonie T.O.G. Welten, aansluitend gevolgd door twee minuten stilte.

Vervolgens wordt het Wilhelmus gespeeld en dragen Melle Beckers, leerling van de Tarcisiusschool, en Dewi de la Roy, leerling van de basisschool De Ganzerik, gedichten voor. Tenslotte richt waarnemend burgemeester Emile Roemer het woord tot de aanwezigen. Het programma wordt afgesloten met kransleggingen bij het monument.

Kampen des Doods – het verhaal van de Holocaust 20.45u Protestantse Kerk Tempsplein

Dick  Gebuys schreef in ‘ Kampen des doods‘  een cyclus van gedichten over de Holocaust. Het boek met deze gedichten verscheen in november 2018. Voor het programma van 4 mei in de Protestanse Kerk, maakte hij een weloverwogen keuze uit deze gedichten. Bij zijn voordracht hiervan zal hij begeleid worden door twee bijzondere muzikanten, Ivo Rosbeek op piano en Roger Moreno met accordeon.

Het is weliswaar geen hedenkingsconcert zoals in voorgaande jaren maar het belooft toch een mooi programma te worden om stil te staan bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en ons te bezinnen over de wereld waarin we nu leven. Alleszins de moeite waard om bij aanwezig te willen zijn!

Het begint na de kranslegging bij het Kerkhof en de Oorlogsmonumenten op de Akerstraat. Dat betekent rond kwart voor 9, in de Protestantse Kerk op het Tempsplein 14 in Heerlen. De entree is vrij.

ArchiefFoto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie