Film Anna’s war vanaf 3 mei is te zien in het filmhuis de Spiegel

Anna’s War doet denken aan Het Dagboek van Anne Frank en Tarkovsky’s De Jeugd van Ivan.”

Russische Republiek, 2018 / 75 minuten
Regie: Aleksey Fedorchenko
Met: Marta Kozlova, Ilya Belov, Sergey Fedorov, Konstantin Itunin e.a.

 

VR. 3 MEI / 20:00 UUR

ZA. 4 MEI / 20:00 UUR

ZO. 5 MEI / 14:00 UUR

 

 

De Protagonisten – “Eigenlijk moet je Anna’s War gewoon gaan zien, want na Son of Saul een paar jaar geleden, hakt deze pure oorlogsfilm er ook wel even in.
Filmuforia – “Anna’s War doet denken aan Het Dagboek van Anne Frank en Tarkovsky’s De Jeugd van Ivan.

 

Oekraïne, 1941. Een Joods meisje komt tot bewustzijn onder een zwarte laag aarde. Close-ups van melkwitte lichaamsdelen verraden dat ze in een massagraf ligt. In al hun gruwelijkheid zijn de beelden van een grote schoonheid.

Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi’s overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken. De waakhond op het erf maakt haar tot gevangene; het gevaar ontdekt te worden ligt voortdurend op de loer.

Haar vindingrijkheid, de kleinigheden die de naar verloop van tijd wisselende bezoekers achterlaten en de schatten die ze in de aangrenzende ruimtes vindt, evenals de herinneringen aan haar familie en opvoeding, helpen haar te overleven en leveren tegelijk enkele absurdistische, theatrale momenten op.

Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova.

De Russische filmmaker Aleksey Fedorchenko (1966) begon zijn carrière als regisseur van korte documentaires. Zijn First on the Moon (2005) wordt beschouwd als de eerste Russische mockumentary en won in Venetië de Orizzonti Award. Ook Fedorchenko’s kritische speelfilms (Silent Souls uit 2010 en Angels of Revolution uit 2014) zijn veelvuldig genomineerd en bekroond in internationale filmfestivals.

Awards: Sakhalin International Film Festival 2018: Beste Regie; Sochi Open Russian Film Festival 2018: Special Jury Prize for Marta Kozlova

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie