Wat ze na haar eindexamen gaat doen?  Voor Meike Lanckohr is die vraag simpel te beantwoorden. Op vijfjarige leeftijd maakte ze een keus om samen met een vriendinnetje een hockeytraining te gaan volgen. Dat die keus anno 2019 een grensoverschrijdend gevolg zou hebben, had ze toen niet kunnen bedenken. Hockey bleek een gouden toekomst in petto te hebben. Na jaren hard trainen mag Meike, na haar eindexamen, haar kamer in het ouderlijk huis in Voerendaal verruilen voor een kamer op een campus in Amerika. Ze gaat met een scholarship voor het hockeyteam van Wake Forest University in de Verenigde Staten spelen.

Voordat Meike aan dit grote en sportieve avontuur gaat beginnen, staan er een paar sociale gebeurtenissen op het programma. Het gala is inmiddels achter de rug: een mooie afsluiting van zes jaren gymnasium op het Bernadinuscollege te Heerlen. Daarnaast hoopt Meike ook in juni van dit jaar haar diploma te mogen ondertekenen. Dat ze daarvoor eerst even in de boeken moet duiken, is voor haar geen probleem.

Meike heeft altijd geweten wat ze wil. Sinds ze besmet is met het hockeyvirus, is HC  Nuth de basis geweest voor haar loopbaan op het hockeyveld. Toen Meike in groep 8 zat, verruilde ze het speelveld van Nuth voor het veld van Oranje Zwart in Eindhoven. Een hoger niveau trok de aandacht en samen met nog twee teamgenoten, reisde Meike vier keer per week naar haar nieuwe club. Tot vier jaar geleden. Een oplettende trainer van HV Weert zag nog meer potentie in haar en vroeg haar om bij HV Weert te komen spelen. Een goede keuze: Meike speelt ondertussen vier jaar als junior in de landelijke competitie. Overigens nog steeds met veel plezier. Als een van de twee centrale middenvelders speelt zij verdedigend. Vol trots vertelt Meike dat zij de ballen onderschept en verlegt, waarmee ze de verdeler is van het spel. Mooi om te horen hoe gepassioneerd Meike het samenspel binnen een wedstrijd beleeft. Wat haar betreft het mooiste van hockey: elkaar helpen, samen sterk staan en nooit het gevoel hebben er alleen voor te staan. Dat is haar drive om topsport naast andere verplichtingen vol te houden.

Selectieproces

En nu gaat Meike haar talent inzetten in Amerika. Overigens geen beslissing, die tussen de soep en de aardappelen genomen is. Vorig jaar al is het hele proces in gang gezet, nadat Meike geen concrete keus kon maken op het gebied van studiemogelijkheden. Door de verhalen van een aantal hockeysters, die de stap naar Amerika al eerder had gemaakt, werd Meike nieuwsgierig naar de mogelijkheden om topsport en studeren te combineren. Dat ze daarvoor naar Amerika moet verhuizen, is natuurlijk spannend, maar ook heel speciaal.

Via een bemiddelingsbureau werden de contacten met verschillende hockeycoaches uit Amerika gelegd. Coaches die weten hoe goed Nederland is als hockeyland. Tijdens een Showcase, in december 2018, kon Meike gedurende een dag laten zien wat ze op het gebied van hockey allemaal in zich heeft. Daarnaast kreeg ze de opdracht zich digitaal te presenteren met een filmpje met wedstrijdbeelden. Zo rolde Meike uiteindelijk als kandidaat voor een sportbeurs uit dit selectieproces.

Amerika-avontuur

Een kandidaat met een ruime keus aan universiteiten. Meike had zoveel indruk gemaakt, dat niet één, maar meerdere universiteiten geïnteresseerd waren om haar in hun team te laten spelen. Via Skype en Facetime werd er veel contact gemaakt met de verschillende geïnteresseerde coaches. Aan Meike de eer om de positieve en negatieve randvoorwaarden tegen elkaar weg te strepen. Haar uiteindelijke keus viel op Wake Forest University, een privé-universiteit met de beste onderwijskundige basis en een tophockeyteam. Hiermee werd het Amerika-avontuur definitief.

Voor de komende vier jaar-zolang Meike op alle gebied goed blijft presteren- heeft ze een beurs. Daarmee is alles voor haar geregeld: school, studiemateriaal, haar plaats op de campus, het eten en haar sportbenodigheden.  Meike realiseert zich terdege hoe speciaal deze kans voor haar is. Dat ze daardoor haar lieve vriendinnen en haar vriend in Nederland moet achterlaten, heeft ze er graag voor over. Echter, zoals ze vertelt met een brede grijns, echt missen kan niemand haar. In de kerstvakantie komt ze tenslotte alweer voor bijna een maand terug en in mei is het eerste seizoen in Amerika alweer voorbij.  Je hoeft nog geen drie keer met je ogen te knipperen, of Meike staat alweer met een rugzak vol ervaringen op de stoep. Want ervaringen zal ze daar gegarandeerd opdoen. Niet alleen op het gebied van studievaardigheden, maar ook op het gebied van trainen, wedstrijden spelen, intensief optrekken met het team en de Amerikaanse sportbeleving. Meike, die al eerder kennismaakte met de meiden van haar team, kan zich verheugen op de vriendschappen, die door de intensiteit tussen de meiden, groeien.

Het avontuur zal groots en indrukwekkend zijn. Gelukkig is in Amerika alles heel professioneel georganiseerd. Veel professioneler dan in Nederland. Tijdens haar verblijf in Amerika wordt Meike ondersteund door drie coaches, een eigen fysiotherapeut en iemand die haar begeleidt met studie en huiswerk. Iets dat ook nodig is, als ik luister naar het trainingsprogramma dat Meike tussen augustus en november op sportgebied ondergaat. Niet alleen trainen ze vrijwel dagelijks, ook spelen ze twee keer per week een wedstrijd waarvoor ze soms door heel Amerika moeten vliegen. Als je nagaat dat de studieprestaties geldend zijn voor een plaats in het veld, snap je ook wel dat er iemand vanuit de universiteit aangesteld is, om meiden zoals Meike te begeleiden.

Studie

Meike verheugt zich enorm op die professionaliteit. De internationale meiden, waar ze al contact mee heeft, vertrouwden haar al eerder toe dat het avontuur goed te doen is. Natuurlijk zal Meike hard moeten werken om de juiste punten te halen, maar haar drive om te kunnen spelen is zo groot, dat ze er alles aan zal doen om ook op universitair gebied zich van haar beste kant te laten zien. De eerste anderhalf jaar van haar studie hoeft ze nog geen keuze te maken, maar stelt ze uit een aantal vakgebieden haar curriculum zelf samen. Vanuit deze brede basis heeft Meike de tijd om zich te oriënteren op haar interesses. Aangezien de universiteit hoog staat aangeschreven is er sprake van bepaalde toelatingseisen. Iedere student aan een Amerikaanse universiteit moet een toelatingstest doen om aan te tonen over een bepaald niveau van wiskunde en Engels te beschikken. Deze toetsen heeft Meike ondertussen met succes afgerond.

Toekomst

Meike wordt in juli van dit jaar door haar ouders in Amerika afgezet. Na een vakantie in New York, gaan ze alle voorbereidingen treffen om Meike zo goed mogelijk op de campus te installeren. Nieuwsgierig naar haar toekomstplannen, vraag ik aan haar wat ze hoopt in haar rugzak aan ervaringen te mogen stoppen.  Enkele vraagtekens verschijnen in de ogen van het hockeytalent. Helemaal helder welke studierichting ze na die anderhalf jaar gaat volgen, heeft ze nog niet. Met haar profiel E&M (economie en maatschappij), liggen zeker interesses voor psychologie en politiek, maar of dit het allerleukste is, hoopt Meike de komende maanden te ontdekken. Het onderdeel sport kent wat meer duidelijkheid. Meike wil niets liever dan op een hoog hockeyniveau te blijven spelen. Hiermee hoopt ze na vier jaar kans te maken om ook in Nederland weer op hoog niveau te kunnen spelen.

Dat de jaren in Amerika haar zullen vormen tot een rijker persoon, staat voor Meike vast. De vele indrukken gaan haar de inzichten geven, die ze als jongvolwassene nodig heeft om zichzelf te verrijken.  Een mooi doel, waarmee wij haar als team van Parkstad actueel veel plezier en succes willen wensen.

We zijn reuze benieuwd naar de eerste ervaringen. Graag zien we Meike dan ook in mei 2020 terug.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie