Hans Augustus (66) beloond met Koninklijke Onderscheiding

Waarnemend.-burgemeester Emile Roemer zorgt voor totale verrassing bij Hans Hemelvaartsdag, dit jaar dus op donderdag 30 mei, staat Heerlerheide al decennia bekend voor het gegeven dat haar Koninklijke Schutterij St. Sebastiaan dan haar Koningsvogelschieten organiseert. Een traditie waar Heerlerheide nog steeds trots op is en ook zal blijven. Ook dit jaar vond het koningsvogelschieten plaats op Sportpark Pronsebroek Hei Grindelweg (thuishaven van amateurvoetbalvereniging RKSV Groene Ster, onlangs kampioen in hoofdklasse B en dus automatisch gepromoveerd naar de landelijk derde divisie). Door bouwwerkzaamheden t.b.v. realisering van de nieuwe sportaccommodatie/gymzaal Pronsebroek vond het koningsvogelschieten nu plaats achter de Groene Ster terreinen, tussen hoofdveld en grasveld.

 

Hoewel de zon maar af en toe tevoorschijn kwam en dientengevolge de wolkenvelden de overhand hadden werd het toch een meer als goed verlopen koningsvogelschieten over de, zoals het zo mooi gebezigd wordt, over de bühne ging. Maar daar was dan ook alle reden voor. Want wat maar heel weinig mensen vooraf wisten was het gegeven dat er, buiten de uiteindelijk point van het koningsvogelschieten, ook een meer als belangrijke gebeurtenis zou plaats vinden. Het was zelfs zo belangrijk dat hiervoor (waarnemend)- burgemeester van Heerlen Emile Roemer de eigenlijk vrije Hemelvaartsdag liet voor was het was en de tijd benutte om, vanuit zijn Brabantse woonplaats Sombeek (Boxmeer) naar Sportpark Pronsebroek te komen.

Hoe “punctueel” de waarnemend burgervader de afspraken nakomt werd ook in Heerlerheide bewezen, want nog voor de Kon. Schutterij St Sebastiaan het sportpark binnen marcheerde was hij, opgewacht door oud-wethouder Thei Vrolings, al aanwezig. In de bestuurskamer van RKSV Groene Ster werd, waarbij ook de binnenkort afscheid nemende pastoor Wim Miltenburg aanwezig was, gewacht op de komst van schutterij St Sebastiaan om vervolgens gezamenlijk naar het schietterrein te gaan. Hier nam schutterij voorzitter Ger Pappers het openingswoord voor zijn rekening middels verwelkoming aan alle aanwezigen waaronder dus (waarnemend)-burgemeester Emile Roemer en pastoor Wim Miltenburg. Laatst genoemde kreeg, tot enige hilariteit, te horen dat zijn uit te spreken gebed even moest wachten omdat om een belangrijke reden (waarnemend)-burgemeester Roemer de voorrang kreeg. Voorzitter Ger Pappers vroeg zelfs of hij excellentie moest zeggen of gewoon burgemeester Roemer. Een breed lachende burgervader gaf dan ook aan dat de heer Pappers gewoon de heer Roemer mocht zeggen.

Dat de burgervader even voor de pastoor het woord mocht voeren was dan ook een terecht verzoek. De heer Roemer sprak in lovende woorden de Kon. Schutterij St. Sebastiaan toe en vroeg zelfs van de aanwezigen een applaus, welke uiteraard direct werd gehonoreerd. Aansluitend liet hij weten dat hij niet alleen naar Heerlerheide was gekomen voor bijwoning van het koningsvogelschieten. Want hij had een “missie” te vervullen. Daartoe nodigde hij de heer Hans Augustus van de Kon. Schutterij St. Sebastiaan uit om naar voren te komen. Deze wist eigenlijk niet hoe te kijken. Het leek dan ook of hij het in Keulen hoorde donderen. Geheel verbouwereerd stond hij dan ook naast (waarnemend)-burgemeester Roemer, zonder op dat moment te beseffen wat er ging komen.

 

Maar, zoals altijd, kweet de (waarnemend)-burgervader zich op zijn eigen vertrouwde wijze van zijn opdracht. En wat voor een opdracht? Welnu, hij somde in duidelijke bewoordingen de verdiensten op van de heer Hans Augustus vanwege zijn jarenlange inzet voor de Heerlerheidse schutterij, welke te ver zou voeren in dit artikel. Uit de opsomming bleek o.m. dat hij al op jeugdige leeftijd en wel in 1983 gevraagd werd om lid te worden van het erebestuur van genoemde schutterij. In die jaren was hij actief in het dagelijks bestuur en het erebestuur in verschillende functies. Hij is de onmisbare, verbindende schakel tussen beide besturen. Een uitstekende secretaris met een grote dossierkennis en met een innovatieve visie die ook altijd openstaat voor nieuwe ideeën. Hij beklede zelfs in de beginperiode van zijn lidmaatschap als secretaris en penningmeester een dubbele functie. Ook toen en nu nog steeds kan gezegd worden dat hij een voortrekkersrol vervult. Hans Augustus is ook de drijvende kracht achter uiteenlopende activiteiten. Via de stichting ‘DOEN’ regelt hij vrijwilligerswerk voor leden van de schutterij, zodat zij geld kunnen verdienen voor de vereniging. In 2010 was hij één van de oprichters van de Vriendenclub van de schutterij. Verder is hij verantwoordelijk voor het samenstellen van het jaarprogramma, de nieuwsbrief, het bijhouden van de administratie, het aanvragen van vergunningen en verzorgt hij de PR.

Daarnaast is Hans Augustus sinds 2008 secretaris van de stichting ‘Hedsjer Jonge’. welke organisatie biedt hulp en ondersteuning bij uiteenlopende activiteiten in Heerlerheide. Een van de voornaamste acties is de organisatie van de jaarlijkse carnavalszitting voor dames.

Al deze activiteiten waren voor Zijne Majesteit Koning Willem Alexander reden te over om Hans Augustus te belonen met de Koninklijke Onderscheiding. Wnd.-burgemeester Roemer spelde de heer Hans Augustus genoemde onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, op. Dit vergezeld van een bloemboquet voor echtgenote Christie. Natuurlijk ontbrak ook het oranje bittertje niet. Natuurlijk kreeg iedere aanwezige de gelegenheid om Hans Augustus voor de verdiende orde te feliciteren.

Voor (waarnemend)-burgemeester Roemer hield zijn koninklijk getinte “missie” nog niet geheel op, want naar schuttersgebruik, moest hij ook een schot wagen op de vogel. Het bleek dat zijn schot het nog niet zo slecht was geweest. Hoe sympathiek de heer Roemer overkomt, kwam ook in Heerlerheide duidelijk naar voren. Dit werd zelfs beaamd doordat deze journalist opving dat, ook in Heerlerheide, eigenlijk gehoopt wordt dat hij de vaste burgemeester van Heerlen zal worden. Wie weet zullen we maar zeggen. Kortom het was weer een geweldige happening op Gen Heij, ook muzikaal met orkest Tiroler Ohne Berge, Overigens de nieuwe koning 2019 is de heer Mat Habets. In een volgende bijdrage meer nieuws hierover.

 

Foto’s ParkstadActueel/Callie Steijaert

 

 

 

 

 

Geef een reactie