De bekerouverture tussen SSA Haanrade/SVA en KVC Oranje eindigde in een 8-1 zege voor de bezoekers. Die hoge score was niet geflatteerd, maar kreeg wel pas in de tweede helft gestalte. Bij de rust stond het nog maar 1-0 voor de bezoekers.

De combi-vereniging Haanrade/SVA komt komend seizoen uit in de vijfde klasse, KVC Oranje, de vorige voetbaljaargang glansrijk kampioen in 4B, komt uit in 3A. Dat verschil was in de bekerwedstrijd, enkele momenten daargelaten, steeds waarneembaar. KVC Oranje, getraind door Paul van Putten, greep van meet af aan het initiatief en drong de thuisclub terug in de defensie. Die thuisclub vond dat overigens niet erg, trok volgens plan van oefenmeester Ritch Jansen rond de eigen zestien een muur op, hield de gelederen vrij aardig gesloten en wist zelfs enkele keren gevaarlijk te worden in de counter. De eerste kans was voor de niettemin bezoekers. Na een hoekschop en een afgeslagen bal verder kwam Faruk Kaya, hij verruilde in de zomer FC Kerkrade-West voor KVC Oranje, in kansrijke positie. Kaya schoot naast. Na een afstandsschot van Mitchel Flecken kreeg Niels Lancohr twee dotten van kansen, omdat doelman Jael de Backer bij een poging van Flecken moest lossen. Diezelfde goalie maakte de inzetten van Lanckohr even zo vaak fraai onschadelijk. Tot zover een greep uit de kansen van de bezoekers. Aan de andere kant was Mark van Elteren dicht bij de 1-0. Hij verscheen oog in oog met KVC-doelman Leroy Römer, maar schoot naast en over.

Op slag van rust gebeurde wat eigenlijk niet kon uitblijven. De 0-1 kwam tot stand. Scot Vienerius toverde op links een aantal prachtige passeerbewegingen uit zijn voeten, zette een tweetal tegenstanders op het verkeerde been en leverde een assist af op Faruk Kaya. Deze keer was de doelgerichte spits wél trefzeker. Met een droge schuiver liet hij doelman Jael de Backer kansloos en bracht KVC Oranje op voorsprong, 0-1, tevens de ruststand.

Wist thuisclub Haanrade/SVA in het eerste bedrijf de schade tot één treffer te beperken, na de rust ging dat anders. Daar moet wel bij worden aangetekend, dat Ivo Jongen, alvorens het 0-2 werd de 1-1 op zijn schoen had toen hij alleen richting gastenkeeper Leroy Römer mocht. De doelman dwong hem naar buiten, iets te ver voor Jongen om nog succesvol te kunnen afronden.

Na die gemiste kans zagen de pakweg 80 toeschouwers de krachten bij de thuisclub langzaam wegvloeien. Het hoge tempo dat KVC Oranje nu hanteerde was de rood-zwarten te machtig en meer doelpunten voor oranje-wit konden niet uitblijven. Joey Niesters zorgde na een voorzet van Mitchel Flecken vanaf rechts voor de 0-2. Na een hoekschop op links van Scot Vienerius tikte Faruk Kaya bij de eerste paal de 0-3 tegen de netten. Mel Angerer benutte een strafschop,0-4, nadat Joey Niesters in de zestien tegen de grond was gegaan en nog maar een Faruk Kaya tekende voor de 0-5, na een assist van Scot Vienerius. Michel Flecken zorgde voor 0-6. Hierna mocht Ivo Jongen alsnog het genot van een doelpunt smaken. Hij zorgde voor de spreekwoordelijke eretreffer voor de thuisclub: 1-6.

Waar wedstrijden als deze vaak doodbloeden, omdat de sterkere partij het op een bepaald moment welletjes vindt, bleef KVC Oranje, bij welke ploeg de jeugdige Dani Heijnen verdienstelijk debuteerde, het tempo hoog houden met als doel de score nog wat verder op te voeren. Dat lukte. Afstandsschoten van Mel Angerer en Marvin de Mey, op het oude nest teruggekeerd na een succesvol verblijf bij Chevremont, zorgden voor de 1-8 eindstand.

Komend weekend staan de volgende Kerkraadse bekerderby’s op het programma. KVC Oranje speelt zaterdagavond om 19.00 thuis op Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat tegen FC Kerkrade-West. Haanrade gaat zondag naar de Seghemanstraat in Terwinselen om RKTSV te bestrijden (14.30).