Na lange tijd treffen FC Hoensbroek en KVC Oranje elkaar weer eens in competitieverband. Het is een weerzien van oude bekenden. Voor de bezoekers geldt bovendien dat zij de strijd mogen aanbinden met hun voormalig oefenmeester Roger Andre, die na een sabattical is teruggekeerd in Hoensbroek.

Zo’n kleine 8 jaar geleden troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in competitieverband. Zowel FC Hoensbroek als KVC Oranje kwamen in het seizoen 2011-2012 uit in de tweede klasse G. Met KVC Oranje, dat destijds werd getraind door Roger Andre, ging het daarna in razend tempo bergafwaarts, richting de vijfde klasse. Inmiddels is de club uit de sportieve as herrezen. Twee promoties in drie jaren brachten oranje-wit terug in de derde klasse. FC Hoensbroek bewandelde een andere weg. De ploeg wist onder leiding van Roger Andre, die KVC Oranje dus had ingeruild voor FC Hoensbroek, tot verrassing van velen door te stoten naar de eerste klasse, een stunt van jewelste.

Vervolgens bleken de successen van FC Hoensbroek een keerzijde te hebben. Veel goede spelers werden weggeplukt van Sportpark Overbroek, met als gevolg een tweetal degradaties richting de derde klasse, een niveau overigens waarop de club decennia lang is uitgekomen. Trainer René Smeets, opvolger van Roger Andre, kon jeugd inbouwen zoveel wij wilde, het bleek vechten tegen de bekende bierkaai.

Nu is Roger Andre terug aan het roer in Hoensbroek. Ook hij mag het proberen met veel jeugd, afkomstig uit de eigen gelederen. Net als KVC Oranje trouwens. Die ploeg kon in de jaren van de grote sportieve tegenspoed terugvallen op eigen jongens en daarmee weer uit de krochten van het amateurvoetbal, de vijfde klasse, ontsnappen. Vorig jaar werd de door Paul van Putten getrainde ploeg glansrijk kampioen, met een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

In de zomer heeft KVC Oranje zich kunnen versterken met spelers als Marvin de Mey, Ron Swinckels, Faruk Kaya en Bob Roberts. Het heeft Roger Andre de uitspraak ontlokt dat oranje-wit een ploeg is om in de gaten te houden, wat dat dan ook moge betekenen. In de beker werd overtuigend de knock-outfase bereikt. De start van de competitie was veelbelovend. Thuis tegen vv Hellas werd overtuigend gewonnen, met 3-1. Ook FC Hoensbroek deed het goed afgelopen week. In de eerste wedstrijd, op bezoek bij Weltania, werd door de jeugdige ploeg meer dan verdienstelijk met 2-2 gelijkgespeeld.

Even terug toch nog naar het seizoen 2011-2012. Destijds won FC Hoensbroek op 9 oktober 2011 thuis met 3-0 van KVC Oranje. Ook in Bleijerheide won blauw-wit. Op 11 maart 2012 werd het 1-2. De eerste tekenen in de voorbereiding, het bekervoetbal en de eerste competitieronde doen uitschijnen dat de verhoudingen nu meer in evenwicht zijn. We weten echter ook allemaal dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Niet de resultaten uit 2011-2012, evenmin die van onlangs. Zondag, rond de klok van haf vijf weten we meer. FC Hoensbroek en KVC Oranje heten u graag welkom op Sportpark Overbroek, zondagmiddag om 14.30.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie