Hoofdmenu

thema-avond longkanker

November 2019. Het is ondertussen 5 jaar geleden dat de eerste onduidelijke pijnklachten het leven van Paul en Sandarijn binnendrongen. Paul werd uiteindelijk met uitgezaaide longkanker gediagnosticeerd en kwam bij behandelend longarts terecht. Nu 5 jaar later hebben Paul, als patiënt en Sandarijn als partner heel wat ervaringen op hun naam staan.  Om de buitenwereld een reële inkijk te geven in wat kanker doet, verwoordde Sandarijn via proza en poëzie de emoties in haar eigen boek. (De zwartgekleurde pupil)

 

Paul en Sandarijn komen, samen met longarts M. Gronenschild spreken op de informatieavond Immuuntherapie bij longkanker, die het Zuyderland in samenwerking met het Toon Hermans Huis op woensdag 27 november organiseert,

Jaarcyclus

Dat de informatieavond op 27 november in het teken staat van Immuuntherapie bij longkanker, is gerelateerd aan de maand november als maand van de longkanker, waarbij Immuuntherapie als behandelwijze baanbrekend genoemd mag worden. Een groep longkankerpatiënten kan enorm positief reageren.  Overigens is deze avond niet op zichzelf staand. Zuyderland organiseert in samenwerking met het Toon Hermans Huis een jaarcyclus, waarin de meest voorkomende vormen van kanker centraal komen te staan. Naast longkanker, vindt er ook een informatieavond plaats over prostaatkanker en werd in de maand oktober een avond rondom borstkanker georganiseerd.  Ook aan darmkanker, maag/slokdarmkanker en melanoom wordt komende jaar aandacht besteed.

Informatieavonden

De informatieavonden zijn zodanig opgezet, dat de geïnteresseerden A: kennis maken met de technische details van een ziekte, verteld door een specialist. Op 27 november is dat longarts M. Gronenschild. B: Breder geïnformeerd worden door middel van iemand uit het medische circuit in de vorm van een verpleegkundige, diëtist of psycholoog.  En C: als touch of the evening deelgenoot gemaakt worden van verhalen, verteld door ervaringsdeskundigen.

Het doel van een informatieavond is erop gericht om achtergrondinformatie te geven over de ziekte, maar nog meer om in contact te komen met elkaar. Om te weten dat je er niet alleen voor staat. Om met een half woord genoeg te hebben en herkenning te vinden in de woorden, die de ervaringsdeskundigen die avond uitspreken. Natuurlijk is er veel ruimte om interactie te ontwikkelen.

Toon Hermans Huis

Mooi dat er in Heerlen, Sittard en op meerdere plekken in Nederland een Toon Hermans Huis is: een plek waar men als patiënt, maar nog meer als mens gehoord, begrepen en ondersteund worden. De informatieavonden, zijn overigens specifiek voor Parkstad en Sittard, gezien de samenwerking met Zuyderland. (foto Toon Hermans Huis)

Naast de informatieavonden is er breed binnen Toon Hermans Huis een gevarieerd programma, waar je als gast aan kunt deelnemen.  Je kunt niet alleen je verhaal kwijt, maar krijgt tevens een handreiking, een steuntje in de rug waar nodig en er zijn mogelijkheden om op een creatieve of ontspannende manier je emoties te verwerken. Je voelt je weer mens onder de mensen, waardoor je met een blijer gemoed de buitenwereld weer beter aan kan. En dat is het doel, waar de vrijwilligers en de directeur vierkant achterstaan: gasten helpen, ondersteunen en een hand reiken, zodat ze uiteindelijk weer kunnen deelnemen binnen de maatschappij als mens en niet als patiënt.

“Want samen met ons, kun je het weer alleen” Armand Winthagen 

Toon Hermans Huis is een prachtige plek, waarvan velen het bestaan niet weten. Sandarijn kwam er meerdere malen om als partner van een zieke man te komen praten, onder het genot van een kop thee of koffie. “Het was echt ontzettend fijn om eens zonder onbegrepen blikken mijn kant van het verhaal te mogen uiten”, vertelt ze nadrukkelijk. En zo is. Want kanker treft ons allemaal.

De vrijwilligers van Toon Hermans Huis heten u welkom. U wordt warm ontvangen van maandag tot en met vrijdag tussen 9”00 en 17:00. U kunt vrij binnenlopen. Voor de informatieavond moet u zich aanmelden.

Informatiegegevens

Informatieavond Immuuntherapie bij longkanker is op woensdagavond 27 november van 19:00-21:00

Vanaf 18.30 ontvangst met koffie/thee en vlaai

Start 19.00:

  1. Korte inleiding Longkanker en immuuntherapie (Michiel Gronenschild, longarts)
  2. Rol casemanager bij longkanker (Danielle Knubben, casemanager)
  3. Psychologische aspecten bij longkanker (Claudia van Helden, psychologe)
  4. Introductie Dhr en Mw. Hilkhuijsen (Michiel Gronenschild)
  5. Impact longkanker vanuit patiëntenperspectief (Dhr en Mw. Hilkhuijsen)
  6. Nawoord/dankwoord
  7. Vragen

Locatie: Toon Hermans Huis, adres: Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen

U kunt zich aanmelden via:

T: 045-5427788

info@toonhermanshuisparkstad.nl

Meer informatie over immuuntherapie is te lezen in een interview met longarts Michiel Gronenschild. https://parkstadactueel.nl/2018/04/23/hoopgevend-lichtpuntje-donkere-tijden/

 

Sandarijn stelt meerdere boeken ter beschikking, waarvan de opbrengst voor Toon Hermans Huis is. De Boeken kosten 12,50 euro en kunnen op de avond zelf gekocht worden, of anders op locatie bij Armand Winthagen.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »