Hoofdmenu

De Jeugd van Ivan

Russische Republiek, 1962 / 96 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar Geweld Angst
Regie: Andrej Tarkovski
Met: Kolya Burlyaev, Valekntin Zubkov, Evgeniy Zharikov e.a.

Vrijdag. 6 December / 20:00 uur

Zondag. 15 December / 14:00 uur

 

★★★★☆ VPRO Cinema – “Tarkovski weet de mentale staat van zijn personages magistraal te verbeelden”

In Venetië bekroonde meesterlijke debuutfilm van Tarkovski in een nieuwe restauratie. Persoonlijke getuigenis van een Russische jongen. Voor Russische begrippen biedt deze eerste lange film van Tarkovski een ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog.

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi’s vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heldendaden, maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis.

Deze Russische Ivan staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld, een heel actueel thema. De verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De sovjetregering was er minder enthousiast over, waardoor de film bijna geen aandacht kreeg en in kleine roulatie werd uitgebracht.

Alles draait om tegenstellingen, uiteindelijk die tussen leven en dood. Ivan leeft tussen de contrasten, in een gebied zonder verleden of toekomst, waar geen winnaars of verliezers zijn.

Winnaar Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

 « (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »