Een fruitboom voor een groene toekomst

 

Een fruitboom geplant bij de Brede School in Treebeek/Brunssum. Deze ‘groene’ actie markeerde op symbolische wijze de start van de Lokaal Educatieve Agenda Brunssum. Eén van de thema’s waarop de Agenda stoelt, is immers duurzaamheid. Een thema dat nadrukkelijk door leerlingen van de Brunssumse basisscholem is ingebracht.

Elke vier jaar stelt de gemeente de Lokale Educatieve Agenda vast. In die agenda worden de onderwijsthema’s vastgelegd. Voor basisscholen, maar ook peuterspeelzaken en kinderopvang.

Kinderen beslissen mee
Vroeger bepaalde de gemeente die agenda. Maar dit keer kregen vooral de kinderen de ruimte om mee te praten en mee te beslissen. Dat gebeurde tijdens een speciale kinderraad, die op 3 april 2019 plaatsvond. Ook sprak de gemeente met ouders, met de basisscholen en met andere professionals die betrokken zijn bij het opgroeiende kind.

Op donderdag 28 november kwamen de gemeente Brunssum, basisscholen, kinderopvangorganisaties en peuterspeelzaalwerk bij elkaar om de LEA 2019-2022 officieel vast te stellen. Dat gebeurde ook in het bijzijn van de kinderen die een inbreng hebben gehad in de samenstelling van de agenda.
De Lokaal Educatieve Agenda in Brunssum zal zich in de komende vier jaar niet alleen richten op ‘duurzaamheid’, maar ook op thema’s als gezondheid, veiligheid en talentontwikkeling.

Het planten van een fruitboom markeerde onlangs de start van de Lokaal Educatieve Agenda in Brunssum. De groene actie werd uitgevoerd door een aantal basisschool-kinderen (rechts), samen met (v.l.n.r.) Ryszard Kruszel van Movare Onderwijsstichting, Nicole van Wolven van Stichting Innovo en Math Houben, wethouder gemeente Brunssum. Foto: Pascal Moors.

Geef een reactie