Zondag 15 maart vindt de 33ste editie plaats van de Literaire Matinee in Theater Landgraaf.

 

Zondag 15 maart 2020

Aanvang: 13.30 uur / Zaal open: 12.45 uur

Entreeprijs: € 25,00 inclusief koffie/thee en zoete/hartige lekkernijen

 (Reserveren noodzakelijk)

 

 

Interviewer Dick Gebuys

Muzikale intermezzi: Pianist Sino Schoonbrood

Schrijvers: MURAT IŞIK, JAN VAN AKEN, WIEL KUSTERS

 

Hüsne Afsar Photography

 MURAT IŞIK

Murat Işik (Izmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Işık studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Zijn eerste prijs kwam voor zijn korte verhaal ‘De purperen citroen’ tijdens de juni Kunstmaand van 2007. Dit verhaal is door regisseur Thomas Bijsterbosch vertaald in een theaterstuk. In 2011 kreeg hij de El Hizjra Literatuurprijs voor het korte verhaal ‘De laatste reis’. Hij debuteerde in 2012 met de roman “Verloren grond”, die tot op heden tien drukken beleefde. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. “Verloren grond” werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen zijn nieuwe roman “Wees onzichtbaar”.

Dit verhaal speelt zich af in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer, waar Işık is opgegroeid. Hij won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018. In juni 2018 werd bekend dat Isik de auteur zal zijn van het Boekenweekessay 2019.

5 Lit mat_Jan van Aken liggend

 JAN VAN AKEN

Jan van Aken (Herwen-en-Aerdt, 9 augustus 1961) is een Nederlandse schrijver, die in de cultuursector en de automatisering werkte. Momenteel is hij docent aan de Schrijvers-vakschool in Amsterdam. Van Aken heeft verschillende historische romans geschreven.  Zijn eerste drie boeken spelen zich vóór de Vroegmoderne tijd af. Bekende werken van Jan van Aken zijn: “Het oog van de basilisk “(2000), “De valse dageraad “ (2001), “De dwaas van Palmyra” (2003), “Het fluwelen labyrint” (2005), “Koning voor een dag” (2008), “De Afvallige”(2013), “De Ommegang” (2018).

Van Aken is al eens de ‘Nederlandse Umberto Eco‘ genoemd. Hij publiceerde eerder in de tijdschriften Optima en Nieuw Wereldtijdschrift. Zijn tweede roman werd genomineerd voor de Seghers Literatuurprijs. “De Afvallige” kwam op de longlist voor zowel de AKO- als de Libris-literatuurprijs. In 2018 werd “De ommegang” bekroond met de F.Bordewijk-prijs. In maart 2019 verscheen het boek op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

 

 WIEL KUSTERS

Wiel Kusters (Kerkrade/Spekholzerheide, 1 juni 1947) is geboren en getogen in het Limburg van de steenkoolmijnen. Sinds 1965 publiceert hij gedichten die vaak betrekking hebben op de duistere wereld van de mijnwerker: de wereld van zijn vader en grootvader. In 1985 promoveerde Kusters op “De killer”, een proefschrift over de poëzie en de poëtica van Gerrit Kouwenaar. In 1989 werd hij buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Limburg en vanaf 1992 gewoon hoogleraar. In zijn literaire werk heeft hij zich sinds 1975 diepgaand (maar niet uitsluitend) beziggehouden met leven en werk van de Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen. Enkele titels: “Een oor aan de grond” (1978), “Het mijnmuseum” (1981), “Een bezoek aan de leermijn” (1984), “Zegelboom” (1998), “Versteende wouden”.

Voor zijn literaire werk en voor zijn rol als stimulator van het letterkundig leven in Limburg ontving hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs. In 2007 werd hem de Eremedaille der Provincie Limburg toegekend ‘in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg’. In 2010 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Onlangs schreef Wiel Kusters In een kleine twee maanden de bundel  “In Opdracht”. In “48 kwatrijnen” – vierregelige gedichten – staat het gemis van dierbaren centraal. „Het schrijven ervan bezorgde me groot geluk.” Afgelopen jaar maakte hij ook nog zijn debuut als dichter in Italië.

 

Theater Landgraaf
Kerkberg 4, 6374 ES Landgraaf
Postbus 32032, 6370 JA Landgraaf
045 – 531 09 29
(ma. t/m vr. 10-12 uur)
info@theaterlandgraaf.nl
www.www.theaterlandgraaf.nl

Foto cover®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie