Hoofdmenu

Voor Heerlens volleybalster Mandy Weyts is goede band met teamgenoten en trainers de basis voor plezierig presteren

 

Op gezette tijden richt de redactie van ParkstadActueel haar schijnwerper op hen die op cultureel, maatschappelijk, sociaal en in de sport haar of zijn sporen verdiend heeft. De aangehaalde schijnwerper is dan meestal in de vorm van een persoonlijk gesprek. Helaas is het door de Coronacrisis niet mogelijk, i.v.m. eventuele besmetting etc., persoonlijk genoemd gesprek te voeren. Dus heeft redactie ParkstadActueel een andere formule bedacht. De betreffende persoon krijgt de vragen via mail toegestuurd om deze dan zo goed mogelijk te beantwoorden, zodat er toch een leuk en waarheidsgetrouw promotioneel vraag- & antwoord artikel ontstaat.

 

Voor dit artikel is door ParkstadActueel Heerlens volleybalster Mandy Weyts “gestrikt” om haar medewerking te verlenen. Uiteraard was zij hiertoe spontaan genegen. Op openhartige wijze heeft zij dan ook aan de gestelde vragen gevolg gegeven. Natuurlijk was het vanzelfsprekend dat de gestelde vragen/antwoorden hoofdzakelijk gebaseerd waren over haar passie voor het volleybalspel.

Natuurlijk wilde de redactie weten: wie is Mandy Weyts? Ook kreeg zij het verzoek om een beschrijving over haar zelf te geven, evenals haar karakter.  1e antwoord: “mijn voornaam is Mandy (18 jaar) en ik kom uit Heerlen. Mijn vriendinnen zouden mij omschrijven als spontaan, sociaal, aardig, zorgzaam, genoeg doorzettingsvermogen en fanatiek”.

Hoeveel jaren ben je zelf al met volleybal bezig en wat is jou volleybalachtergrond?  Mandy: “ik volleybal sinds mijn 12e, 5 jaar lang, aangezien ik dat jaar nog 13 moest worden”. Ben op mijn 12e in Hoensbroek gaan volleyballen in de meisjes B. Na 1 jaar ben ik naar VC Voerendaal gegaan. Hier heb ik 4 jaar gespeeld. Eerste 3 jaar meisjes B, waaronder 1 seizoen hoofdklasse (zijn 2e geworden) en 1 jaar bij Dames 3”.

Wat vind je nou zo leuk aan volleybal? Mandy: “ik vind het leuk dat je als team samenwerkt, maar ook individueel veel kan ontwikkelen. Het spel gaat snel waardoor je moet vertrouwen op bepaalde reflexen, maar ook tactisch moet nadenken. Dus een wezenlijk verschil met het voetbalspel. Overigens is voetbal niks voor mij”.

Hoe oud was je toen je begon bij VC Voerendaal en waarom verkaste je nadien naar VC Heerlen?  Mandy: “ik ben op mijn 14e bij VC Voerendaal begonnen. Daar was natuurlijk een reden voor. Er waren destijds nog maar weinig teams over en bovendien besloten de toenmalige trainers ook te stoppen met training te geven. Ik en de rest van mijn teamgenoten hebben toen samen besloten om voor zekerheid te gaan om ons volleybalspel te kunnen te blijven beoefenen. Dus lag het voor de hand dat wij overstapte naar VC Heerlen”.

Wat houdt voor jou met plezier presteren in en wat zijn je doelstellingen? Mandy: “je hebt een goede band met je teamgenoten en trainers. Hierdoor kan je elkaar tips geven en beter worden. Het resultaat van het hard trainen en een hecht team zijn, is dan ook duidelijk terug te zien in de wedstrijden. Ik wil kijken naar wat mijn niveau is. Wel vind ik het belangrijk dat ik er plezier in blijf houden”.

Je hebt natuurlijk op een aantal jeugdelftallen gespeeld. Welke jeugdelftallen betroffen deze? Mandy:Ik heb, toen ik net begon in Hoensbroek, bij Meisjes C gespeeld. Na 1 maand gaf de trainer mij aan dat hij mij bij Meisjes B wilde zien spelen. Daarna heb ik 1 jaar bij Meisjes B gespeeld in Hoensbroek en 3 jaar in Meisjes B bij VCV”.

Wat vind je goed binnen VC Heerlen?  Mandy: “Ik voelde mij erg welkom door zowel de trainers als de speelsters van de dames teams. Ook is er duidelijke communicatie over zaken tussen trainers en teamgenoten”.

Wat is je van al die trainers bijgebleven?  Mandy: “mij is bijgebleven dat je het moet aangeven als je ergens tegenaan loopt. Je moet kritisch zijn over de fouten die je maakt, maar ook trots zijn als je iets goed uitvoert”.

Hoe is het werken onder de leiding van een volleybalvakman Peter Arets en leer je iets van hem? Mandy: “ik vind het erg fijn. Je kan aangeven als er wat is en dan houdt hij daarmee rekening. Ook geeft hij veel aanwijzingen waar je wat aan hebt. Hij zegt b.v. niet dat de pass beter moet, maar HOE die beter moet. Hierdoor ga je uit jezelf ook verbeterpunten zien en leer je kritisch te kijken naar jezelf, ‘waarom ging dit minder goed”.

Wat zijn je verwachtingen met VC Heerlen komende seizoen 2020-2021? Mandy: “Mijn enige verwachtingen zijn dat we er met het team een super leuk seizoen van maken en alles geven. Verder laat ik het op mij af komen”.

Droom je nog om professioneel volleybalster worden en heb je ook andere hobby’s? Mandy: “het is niet (meer) mijn droom om een professioneel volleybalster te worden. Ik ben 18 en ik denk dat je op mijn leeftijd al op een hoger niveau had moeten spelen. Daarnaast volg ik nu een opleiding die ik erg leuk vindt. Heb door deze redelijk drukke studie, naast volleybal, geen tijd voor een andere hobby. Wil ook nog kunnen genieten van enige vrije tijd”.

Beste Mandy Weyts, voor redactie ParkstadActueel was het een genoegen om, middels je eerlijke en oprechte schriftelijke antwoorden, hier kennis van genomen te mogen hebben. Onze dank hiervoor is groot en wensen je, zowel met je studie evenals je volleybalpassie, veel succes en bovendien blijf gezond in deze verfoeilijke Coronacrisis.

Foto´s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)