Operaties in Zuyderland live op afstand te volgen door ‘slimme bril’

Met een speciale ‘slimme bril’ van leverancier Rods & Cones kunnen experts op afstand direct meekijken met de chirurgen in Zuyderland Medisch Centrum. Deze innovatie wordt momenteel in een pilot uitgebreid getest. De bril is voorzien van camera’s, microfoons en geluid die de beelden via een livestream ter beschikking stelt aan experts op afstand. De techniek zal in Zuyderland vooral worden ingezet om kennis te delen en voor training en onderwijs.  

​​​​​​​Experts waar dan ook ter wereld kunnen de chirurg door deze nieuwe techniek direct van advies voorzien tijdens een operatie. Alle handelingen die de chirurg tijdens de ingreep uitvoert, ziet de ‘meekijker’ ook. De interactieve bril maakt het voor de chirurg mogelijk om snel contact te leggen en direct samen een beslissing te nemen. Hiervoor hoeft een collega niet meer fysiek naar het ziekenhuis te komen. Uiteraard zijn vooraf alle veiligheidsaspecten bekeken en worden de beelden via een zeer beveiligde lijn gestreamd.

Raoul van Vugt, traumachirurg in Zuyderland: ‘Deze toepassing maakt het mogelijk om direct intercollegiaal overleg te hebben tijdens een ingreep. Zeker ook in tijden van corona, waarbij medische congressen en andere onderwijsmomenten niet fysiek kunnen doorgaan is dit een waardevolle aanvulling. De patiëntveiligheid is door de ‘slimme bril’ nog beter gewaarborgd. De verwachting is dan ook zeker dat deze innovatie een vaste plek krijgt binnen Zuyderland.’

Afgelopen woensdag werd de bril ingezet bij een kijkoperatie van gastro-intestinaal chirurg Eric Belgers (zie foto). ‘Tijdens de ingreep keken ontwikkelaars van Rods & Cones en de salesdirector van Johnson & Johnson live met ons mee vanuit respectievelijk de Verenigde Staten en Engeland’, zegt Belgers. ‘Het past helemaal in de toekomstvisie van de chirurgie waarbij je snel direct contact kunt maken over de hele wereld. Ik ben trots dat we als een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen gebruik maken van deze innovatieve toepassing.’

Foto’s PR van Zuyderland

Geef een reactie