Op 3 december stond de ondertekening van de Prestatieafspraken 2021 op de planning. Het is een wettelijke verplichting voor de gemeente om jaarlijks Prestatieafspraken te maken met de corporaties en huurdersorganisaties die in onze gemeente werkzaam zijn. De prestatieafspraken geven aan, wat de bijdrage van elke partij is in het realiseren van de opgaven voor volkshuisvesting in de gemeente. Vóór 15 december van elk jaar moet aan deze wettelijke taak voldaan worden door ondertekening van de documenten. Onder normale omstandigheden komen hiervoor negen ondertekenende partijen bij elkaar. Maar met het oog op de coronamaatregelen was de oorspronkelijke opzet voor de ondertekening niet mogelijk.

Daarom is gekeken naar een digitaal alternatief. De mogelijkheden om rechtsgeldig een digitale handtekening te kunnen plaatsen, is iets dat al in de planning zat voor Beekdaelen. Voor overheidsinstanties bespaart digitaal ondertekenen namelijk veel tijd, vermindert fouten en vergemakkelijkt de beveiliging van gevoelige informatie. Digitalisering van werkprocessen verhoogt de efficiëntie doordat burgers, bedrijven en interne belanghebbenden documenten elektronisch kunnen bekijken en ondertekenen wanneer zij willen, vanaf het apparaat van hun keuze. In de huidige omstandigheden waarbij fysieke bijeenkomsten niet mogelijk of ongewenst zijn, biedt het natuurlijk nog extra voordelen. Daarom is het proces versneld in gang gezet en vandaag was het dan zo ver:

De eerste digitale ondertekening is een feit. Wethouder Hermans ondertekende de prestatieafspraken namens Beekdaelen vanaf zijn laptop en datzelfde deden de bestuurders van de woningcorporaties en huurdersorganisaties vanaf hun eigen plek.

Hiermee bereikt Beekdaelen weer een belangrijke mijlpaal in de verdere digitalisering van de gemeente.

Foto Gemeente Beekdaelen