Oorlogsheld “Crazy dutchy”. Het is juni 1944 als de in de Schaesbergse wijk Leenhof wonende Harrie van Veen zijn oude gammele fiets pakt, zijn mondharmonica en een plunjezak met wat etenswaren en kleding. Harrie vertrekt door de vijandige Nazi-linies in België de bevrijders in Normandië tegemoet.

Wat een durf van deze jongeman. In de video van Omroep Landgraaf vertelt zijn zoon André van Veen het relaas van de trektocht van zijn vader Harrie die met de Old Hickory brigade meetrok om mee te helpen bij de bevrijding. Hij helpt dan mee als Medic en moet op het slagveld de gewonde soldaten terughalen naar de eigen linie. Door zijn moed hierin krijgt hij de bijnaam “crazy dutchy”. Met zijn “baas” sergeant Frank Keaton heeft hij een zeer goede band. Beiden komen heelhuids aan bij Mesch en trekken door via Schaesberg, Nieuwenhagen en Waubach tot Rimburg.

Samen met Jo Schiffelers, voorzitter van de Heemkunde Landgraaf, doet André het verhaal van hetgeen hij weet van de daden van zijn vader, de “crazy dutchy”. Bekijk de video hierover op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Mw1XmWwvBcQ

Foto en tekst Omroep Landgraaf

Geef een reactie