De transformatie van een regio door de spoorlijn zonder grenzen(125 jaar spoorlijn Sittard – Herzogenrath / 1896 -2021)

De Stichting HEERLYCKheyt Schaesberg gaat vanaf zondag 12 september over een periode van in totaal 1,25 jaar met een aantal passende en aansprekende publieksactiviteiten het feit herdenken dat 125 jaar geleden (1 mei 1896) de spoorlijn van Herzogenrath via Landgraaf naar Heerlen en Sittard geopend werd. Deze internationale spoorlijn zorgde direct na de opening voor de ontsluiting van de mijnregio naar de rest van het land (zwart) en leverde daarna en met name na de mijnsluitingen een grote bijdrage aan de transitie van de regio naar een “groene” Parkstad.

Met ‘goud’ wordt het perspectief geïntroduceerd voor nieuwe en toekomstige ontwikkelingen in onze regio door een internationale intercity en de realisatie van een dubbelbaans spoorverbinding waardoor niet alleen Sittard, Heerlen en Herzogenrath, maar met name Aken, Maastricht en Luik op een snelle manier via rail bereikbaar zijn. Met een ‘Rondje stoom en stroom’ kunnen jong en oud op zondag 12 september een unieke railtrip maken door het groen van Zuid Limburg met de treinen van Arriva en het historisch materieel van ZLSM. In oktober staan een fototentoonstelling, een bijzondere wandeling (‘Treinen en mijnen in Schaesberg’) en grensoverschrijdende fietstocht (‘Op het spoor van de H. Barbara’) op het programma waarmee deelnemers worden ondergedompeld in het ‘zwarte’ mijnverleden van de regio.

Verder worden er 4 industrieel vormgegeven kunstobjecten met als thema’s ‘ontsluiten’ en ‘verbinden’ geplaatst bij enkele stations aan de spoorlijn. In november en december volgen er lezingen rondom ontwikkelingen in het (internationale) railvervoer en de Euregio en op 11 september houdt de Heemkunde Landgraaf haar nieuwe boek over de historie van het (openbaar) vervoer in Landgraaf ten doop. Op 18 en 19 september vinden er in en om het station van Herzogenrath ook activiteiten plaats (onthulling kunstobject, fototentoonstelling, expositie historisch treinmaterieel) voor de viering van het jubileum. En tenslotte zijn er voor de rest van de looptijd van het project tot november 2022 ook nog plannen voor andere activiteiten waaraan ook Heerlen en Sittard ongetwijfeld een bijdrage zullen leveren. In dat kader wordt gedacht aan een Euregionale bedrijvendag en een Euregionaal scholenproject waarbij scholen uit de grensregio rondom de thema’s mijnbouw en vervoer in een uitwisselingsprogramma zullen deelnemen en samenwerken binnen inspirerende opdrachten.

Volg verdere ontwikkelingen op de website en de facebookpagina van de Stichting:https://www.heerlyckheytschaesberg.nl/  https://www.facebook.com/heerlijkheidschaesberg/

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie