Excursie IVN Kerkrade naar de Doort

 

Op zondag 29 augustus leidt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een excursie naar De Doort. Natuurgebied de Doort is een natuurgebied van circa 140 ha ten zuiden van Echt.

Het gebied bestaat uit weilanden, akkers en loofbossen. Door de dakpannenfabriek ” De Valk ” werd hier klei gewonnen van 1920 tot 1960, hierdoor ontstonden verschillende plassen hetgeen goed is voor watervogels zoals Blauwe reiger, Waterral, Dodaars en de IJsvogel die er regelmatig te zien of te horen zijn. Boven de plassen vliegen ook allerlei soorten libellen die jacht maken op kleinere insecten. Langs de Middelsgraaf, een beek die in de Geleenbeek uitmondt, liggen kleine poelen waar de Boomkikker voorkomt. In het gebied groeien veel bramen, waarin deze amfibieën regelmatig zitten te zonnebaden en vanwaar ze jagen op insecten. Sinds enkele jaren is aan de overkant van de Doorderweg ook een poel aangelegd voor de Boomkikker.

En met succes, want bij deze poel worden ook jonge boomkikkertjes gespot. Tijdens deze 7 km lange vlakke wandeltocht verkennen we dit bijzondere natuurgebied in Midden-Limburg. We lopen door bossen, weilanden en langs de Tichelgaten. Onderweg kijken we naar bloemen, insecten, vogels en natuurlijk hopen we ook de bijzondere kikkerkoning te vinden. Halverwege de tocht houden we een korte koffiepauze in een café in Slek.
Vertrek: 10.00 uur parkeerplaats van het Continium aan de Hambosweg te Kerkrade. Vanaf hier gaan we met auto’s (carpoolen) naar het vertrekpunt. Het einde van de excursie is rond 16.00 uur.

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie