Limburgse Wijnweek van 17 t/m 26 september 2021

3

Al jarenlang groeit vanuit het hele land de belangstelling én waardering voor Limburgse streekwijn. Niet zo gek, want er worden fantastische wijnen geproduceerd! Niet alleen de branche zelf profiteert daarvan, want het succes heeft een positief effect op de gehele regio. Limburg wordt door de wijngaarden en aan de wijnbouw gerelateerde activiteiten nóg aantrekkelijker vanuit toeristisch oogpunt.

De Limburgse Wijnweek is een jaarlijks terugkerend, week lang durend evenement bestaande uit een hele reeks activiteiten rondom de regionale wijnen en wijnbouw, de bijbehorende gastronomie en het wijntoerisme. Dit jaar zal de Limburgse Wijnweek plaatsvinden van vrijdag 17 t/m zondag 26 september. De Limburgse Wijnweek is een initiatief van stichting Promotie Limburgse Wijnen.

Iedereen is welkom om wijngaarden te bezoeken, rondleidingen te volgen, kennis te maken met de wijnen via proeverijen en deel te nemen aan talloze andere activiteiten. Ook zijn er speciale horeca-aanbiedingen en arrangementen, bijvoorbeeld van de restaurants Chateau Neercanne en

Mes Amis in Maastricht. Een overzicht van activiteiten staat op www.routedesvins.nl.

Ambassadeur Limburgse wijnen 2021. Het is traditie om tijdens de Limburgse Wijnweek een nieuwe “Ambassadeur Limburgse wijnen” te benoemen. Dit jaar is dat de Limburger Stan Kerckhoffs, sommelier bij sterrenrestaurant Latour in Noordwijk.

“Stan is een meester-gastheer die de lat hoog legt. Als rasechte Limburger uit het dorp Ulestraten is hij erg betrokken bij de Limburgse wijnen, aldus Petro Kools (restaurant Da Vinci, Maasbracht) namens de stichting Promotie Limburgse Wijnen.

In een reactie op de benoeming zegt Stan Kerckhoffs: “Ik voel mij zeer vereerd en zal mij inzetten om de Limburgse wijn te promoten!.

Wijntoerisme. De wijnbouw in de regio blijft door het aanhoudende succes groeien. Regelmatig worden nieuwe wijngaarden aangeplant en bestaande wijngaarden vergroot. Het arsenaal in Zuid-Limburg is dit jaar al gegroeid met 3 tot 4 hectare (zo’n 15.000 wijnstokken!).

Het wijntoerisme groeit daarin mee. Onder andere wijngaardwandelingen en wijnproeverijen worden zeer gewaardeerd door bezoekers uit het hele land. De “Route des Vins”- wandelroutes zijn zo populair dat er steeds weer nieuwe wandelingen worden uitgezet, onlangs bijvoorbeeld nog rondom Meerssen. En sinds kort zijn er ook wijngaardfietsroutes waarmee de provincie Limburg het wijntoerisme wil stimuleren. De plaatsen Wahlwiller en Noorbeek zijn al echte wijndorpen geworden. Je kunt er wijn proeven en kopen en natuurlijk worden ook in de plaatselijke restaurants Limburgse wijnen geschonken.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie