Pride Photo openlucht tentoonstelling bevordert acceptatie seksuele en genderdiversiteit

Gistermiddag is door Anita Bastiaans, wethouder Diversiteit, de Pride Photo tentoonstelling in de Stationsstraat in Maastricht geopend. Deze reizende LHBTIQ+ foto-expositie toont op twintig grote panelen een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de landelijke toer, waarmee Stichting Pride Photo de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wil bevorderen. De openlucht tentoonstelling is van 1 september tot en met 23 september te zien in de Stationsstraat in Maastricht. In aanwezigheid van directeur Hein-Jan Keijzer van Stichting Pride en o.a. Chris Baltussen van Antidiscriminatievoorziening Limburg en Tamara Bogaert van COC Limburg uit Maastricht werd de tentoonstelling geopend voor het Maastrichtse publiek.

Door corona kon de geplande jaarlijkse Pride Photo expositie in Amsterdam in november 2020 niet doorgaan. Om de winnende foto’s toch met het grote publiek te delen is ervoor gekozen om de winnende foto’s in de buitenlucht te exposeren. Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk zelfs een beetje oncomfortabel zullen zijn.

Er zijn hoogwaardige foto’s gekozen die verschillende urgente onderwerpen agenderen. Zo komen eenzaamheid bij LHBTIQ+ ouderen, vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen en Black Lives Matter aan bod. Maar de tentoonstelling confronteert de bezoekers ook op speelse wijze met eigen vooroordelen en aannames. De thema’s worden benoemd in korte teksten op de panelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie over de fotograaf, het werk en de thematiek is op te roepen. Bij sommige panelen is tevens een audiofragment te beluisteren.

Wethouders Anita Bastiaans is blij met de komst van Pride Photo naar Maastricht. “Als regenboogstad willen we een gemeente zijn waarin diversiteit en inclusie vanzelfsprekend zijn en waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Pride Photo is een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen, de menselijke nieuwsgierigheid en de benarde situatie van de wereldwijde LHBTI-gemeenschap.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie