Zondag 12 september: Excursie In de voetsporen van varkenshoeders, viskwekers en mijndirecteuren  

 

Op zondag 12 september verzorgt Olaf Op den Kamp van IVN Kerkrade een historische excursie in de omgeving van Abdij Rolduc. De 7-8 km lange wandeling begint bij de voormalige visvijvers van Rolduc. Deze hebben allemaal een eigen naam en de naam ‘Keukenvijver’ herinnert aan het feit dat in deze vijver vroeger de vis die in de vastentijd door de monniken van Abdij Kloosterrade werd gegeten hier in werd bewaard alvorens deze naar de kloosterkeukens werd gebracht.

Vervolgens lopen we naar de Baalsbruggermolen, de voormalige abdijmolen, waar we even zullen rondkijken en tijd is voor een kop koffie met een stuk molenkoek. Daarna vervolgen we onze weg door het Berenbos. In het Berenbos liepen vroeger geen beren, maar wel mannelijke varkens (beren) die hier vlak voordat ze geslacht werden met de eikels uit het bos werden vetgemest. Via de Jreune Wèg keren we terug naar Rolduc. Dit was de weg waarover het vee van de kloosterhoeve in het verleden naar de groenlanden in het Teutelebroek werd geleid.

Een andere benaming voor deze weg was ‘Kloosterveeweg’. Ook de Koestraat (Kouwsjtats) herinnert hieraan. Tijdens deze wandeling verkennen we het landschap aan de hand van historische landkaarten om te zien wat er veranderd is en of er wel zoveel veranderd is als we denken of dat we toch nog veel zaken uit het verleden kunnen terugvinden. Na afloop nemen we plek op het terras van de abdij. Deze wandeling duurt van 10.00 tot circa 13.30 uur en start vanaf de parkeerplaats van abdij Rolduc. Aanmelden via ivn.kerkrade@gmail.com. 
Aanvang: 10.00 uur parkeerplaats Abdij Rolduc, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade  

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie