Wat begon met het idee van één ondernemer, is in korte tijd uitgegroeid tot een stroom van Limburgse bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers, die zich samen inzetten voor een schone Maas: Maas Cleanup. Samen steken ze op 18 september tijdens de tweede Maas Cleanup Day weer de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken.


Op 14 augustus is er door vrijwilligers van Maas Cleanup en terreinbeheerders al ruim 137.000 kilo afval opgeruimd in de overstroomde gebieden tijdens een extra Maas Cleanup. Maar er zijn nog genoeg plekken waar afval is aangespoeld, of waar inmiddels weer afval is bijgekomen. Het is dus hoog tijd dat we weer een stroming van opruimacties op gang brengen. Van Eijsden tot de Mookerhei. Op maascleanup.nl staat een kaart met alle opruimacties. De meeste zijn al vol, maar je kunt wel nog een eigen opruimactie aanmelden.
Dus is er een stuk rivieroever dat volgens jou meer aandacht nodig heeft? Trommel dan je familie, vrienden of collega’s op voor een eigen opruimactie! De actie richt zich op het stroomgebied van de Maas in Limburg, maar uiteraard zijn ook acties die buiten Limburg plaatsvinden welkom.

World Cleanup Day
Op 18 september is ook wereldwijde opruimactie World Cleanup Day waarop in 180 landen tegelijkertijd de planeet een schoonmaakbeurt krijgt. Maas Cleanup richt zich die dag op de natuur dichtbij huis. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas (dit jaar zelfs meer). En dan is de grond- en watervervuiling door al dat afval niet meegeteld. Alle hulp om de Maas tijdens Maas Cleanup Day weer afvalvrij te maken is dus welkom en ook
nodig. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. Een schone Maas betekent dat inwoners van het stroomgebied betere toegang hebben tot schoon drinkwater en wonen in een schonere omgeving.

Maas in de wet petitie Om de opruimacties ook kracht bij te zetten, pakken we dit jaar het probleem ook bij de bron aan door middel van een petitie waarmee we vragen om de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland te maken. Wij roepen met de petitie Maas in de Wet de politiek op om van de Maas een rechtspersoon te maken. Door de rechten voor de Maas beter te regelen én te verankeren kan de Maas zelf opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en
andere vervuiling te stromen. Teken de petitie op maascleanup.nl/actie/petitie/

Tekst PR/Communicatie Maas Cleanup

Geef een reactie