Hoofdmenu

 Ere­pen­ning voor oud-gou­ver­neur Theo Bo­vens

Bij zijn afscheid van de Provincie Limburg heeft oud-gouverneur Theo Bovens de Provinciale Erepenning ontvangen. Hij kreeg de penning uitgereikt door gouverneur Johan Remkes. Ook zette Theo Bovens zijn handtekening in het Ereboek van de Provincie Limburg. Op verzoek van de oud-Gouverneur stond zijn afscheid in het teken van het symposium ‘Op weg naar een beter Limburg’ over het thema brede welvaart.

Het afscheid van Theo Bovens, die van 2011 tot april 2021 gouverneur in Limburg was, vond vanwege de coronamaatregelen in beperkte setting plaats. Behalve veel dankwoorden, kreeg hij ook felicitaties met zijn benoeming, een dag eerder, tot waarnemend burgemeester in Enschede.

Hoge kwaliteit. Theo Bovens’ tijdelijke opvolger Johan Remkes prees de verdiensten van zijn voorganger, die het aldus Remkes ‘in Limburg gewoon tien jaar heel goed heeft gedaan’, een verbinder, boegbeeld en een gouverneur van álle Limburgers was. Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) constateerde in haar videoboodschap dat met Theo Bovens ‘een bestuurder van hoge kwaliteit’ afscheid neemt en daarmee ook een motor achter de groei van Limburg vertrekt.

Namens Provinciale Staten blikte presidiumvoorzitter Geert Frische terug op de periode Bovens. Andere sprekers, onder wie de Duitse minister Stefan Holthoff-Pförtner, de Groningse Commissaris van de Koning René Paas (namens de CdK-kring) en ere-gouverneur Herman Reynders van Belgisch Limburg schetsten een beeld van een bestuurder met humor en relativeringsvermogen.
Dat was ook het geval in videoboodschappen van minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen en in de muzikale boodschap van André Rieu.

De toename van het aantal vrouwelijke burgemeesters in de periode Bovens kwam aan bod tijdens bijdragen van de burgemeesters Clermonts (Meerssen), Penn (Maastricht) en Delissen (Peel en Maas).
Theo Bovens’ inzet voor charitatieve en maatschappelijke doelen en zijn passie voor carnaval passeerden de revue in bijdragen van het Kansfonds, de brancardiers naar Lourdes en van Raymond Clement namens de Narren Universiteit Limburg.
Het programma kreeg een Limburgse muzikale omlijsting door het ensemble van philharmonie zuidnederland en Emma Kok, Voice Kids-winnaars en in een muziekvideo van Limburgse artiesten uit ‘Kracht van Limburg’.

Het symposium over brede welvaart werd geopend met een videoboodschap van SER-voorzitter Mariëtte Hamer, waarna in key-notes van Hans Mommaas (Planbureau voor de Leefomgeving) en André Knottnerus (voorheen voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Gezondheidsraad) de kansen van dat thema werden uitgediept. Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg en bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht plaatsten het begrip brede welvaart na de coronaperiode in een Limburgse context.

Verrassing voor Theo Bovens was de aankondiging dat de beweging ‘Kracht van Limburg’ zich met een benefietconcert van Limburgse artiesten wil inzetten voor ‘Meedoen in Limburg’. Oud-Gouverneur Bovens heeft zich sterk gemaakt voor ‘Meedoen in Limburg’, waarin de stichting Leergeld en de jeugdfondsen Cultuur en Sport samenwerken. Doel is geld inzamelen waarmee het voor kinderen en jongeren in een kansarme thuissituatie toch mogelijk wordt te sporten, zich op cultureel gebied te ontplooien of mee kunnen doen op school.

Foto en tekst Communicatie provincie Limburg en