Bent u inwoner van Kerkrade, bent u 19 jaar of ouder en komt u uit een gezin met een laag inkomen? Dan kunt u bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor Sociale Culturele Activiteiten (vergoeding SCA).  Met deze vergoeding kunnen u en uw gezin meedoen met activiteiten die anders te duur zijn. U heeft recht op een vergoeding SCA wanneer uw gezinsinkomen lager is dan 120% van de bijstandsnorm die voor u geldt. 

U kunt een vergoeding van € 131,- aanvragen voor algemene Sociale en Culturele Activiteiten. Dit bedrag kunt u dan gebruiken voor bijvoorbeeld een abonnement bij een sport- of ontspanningsvereniging, deelname aan muziek- en/of dansonderwijs, bezoek aan een zwembad, theater, concert, museum, bioscoop en/of pretpark. Maar ook voor een seizoenkaart voor Roda JC, Gaia Zoo, Continium, een abonnement op een krant of (vak-)tijdschrift, vakbond en ouderenbond of deelname aan een computercursus. Ook kunt u het bedrag gebruiken om uw internetabonnement te betalen.

Heeft u voor uw kind(eren) van 4 tot 19 jaar al een vergoeding gekregen van de Stichting Leergeld Parkstad of het Jeugdfonds Sport of het Jeugdfonds Cultuur? Ook dan kunt u één keer per jaar voor uw gezin een aanvraag doen voor een extra vergoeding SCA van € 131,-.

Omdat de regels in 2021 zijn veranderd, kunt u nu naast de vergoeding SCA van € 131,- ook nog twee extra vergoedingen SCA aanvragen.

  • Een extra bedrag van € 50,- voor activiteiten omtrent sport, gezondheid en vitaliteit. Bijvoorbeeld voor een sport- of ontspanningsvereniging, een bezoek aan een zwembad, gezonde en vitale cursussen, speeltuinen of andere activiteiten die hier op lijken.
  • Een jaarabonnement Comfort van de Bibliotheek Kerkrade. Als u hier recht op heeft, krijgt u geen geld van ons, maar een brief. Met deze brief kunt u dan bij de Bibliotheek uw gratis abonnement afhalen.

Ook als u al een vergoeding SCA van € 131,- heeft gekregen in 2021, kunt u de twee extra vergoedingen aanvragen.

Wethouder Wiermans is erg tevreden met de extra vergoedingen. “Met het project VIE – leven in beweging, hopen we dat onze inwoners gezonder en vitaler worden. Het bedrag van € 131,- is misschien te weinig om bijvoorbeeld een abonnement op een sportvereniging te betalen. Daarom is het mooi dat er nu een extra bedrag van € 50,- aangevraagd kan worden.”
De wethouder is ook blij met het voorstel van de gemeenteraad om een extra jaarabonnement van de Bibliotheek aan te bieden. “Alle ouders en kinderen moeten de gratis toegang tot de Bibliotheek hebben. Dit is nu mogelijk.”

Extra vergoeding aanvragen. U kunt de extra vergoedingen SCA aanvragen via het formulier op onze website
U kunt ook bellen naar 14 045 om een formulier aan te vragen.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno