11 tot en met 17 oktober vindt de Week van de Veiligheid plaats in Nederland

In de week van 11 tot en met 17 oktober vindt de Week van de Veiligheid plaats in Nederland. In de regio Parkstad wordt op diverse manieren aandacht besteed aan drie veiligheidsthema’s: drugscriminaliteit cybercriminaliteit en jongerengeweld. Onderstaand is per thema een korte toelichting gegeven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.voerendaal.nl 

Drugscriminaliteit – de Bijtende Bende. Drugscriminaliteit en de gevolgen hiervan zijn bijna dagelijks terug te vinden in het nieuws. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het gebeurt hier en nu, ook in de regio Parkstad. De overheid wint zonder hulp van inwoners niet de strijd tegen drugscriminaliteit. Iedereen komt dagelijks in aanraking met signalen. Door op te letten en signalen door te geven kan belangrijke informatie worden achterhaald. Daarom komt de Bijtende Bende naar Voerendaal. Inwoners gaan zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit en leren het herkennen. Op 7 oktober om 10.00 uur op het Kerkplein, maakt burgemeester Wil Houben kennis met de Bijtende Bende.

Cybercriminaliteit/digitale criminaliteit. Daar waar de laatste jaren sprake is van een daling in de traditionele criminaliteit, is het aantal incidenten dat gerelateerd is aan cybercriminaliteit en digitale criminaliteit gestegen. In het programma L1 Avondgasten vertelt cyberburgemeester Roel Wever van gemeente Heerlen u meer over dit thema en de aanpak van de Taskforce Cybercrime Zuid-Limburg.

Wapeninleveractie. De zeven Parkstadgemeenten nemen in de week van de veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Dit kan anoniem bij verschillende politiebureaus.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie