1 november 2021 vindt de vijfde Dag van de Stad plaats

Op maandag 1 november 2021 vindt de vijfde Dag van de Stad plaats. Dit jaar gaan we ‘Terug naar de toekomst’ in onze eigens stad, Heerlen! Met stedelijke professionals – bestuurders, beleidsmakers, cultuurmakers, kleurrijke inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers, private partijen en kennisinstellingen – gaan we op zoek naar hoe de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst.

De Dag van de Stad is bedoeld voor iedereen die werkt toekomstbestendige steden en stedelijke regio’s. Tijdens dit jaarlijkse evenement komen stedelijke professionals samen voor inspiratie en kennisuitwisseling voor economisch sterke, duurzame, toekomstbestendige én leefbare steden. De Dag van de Stad reist dit jaar ‘Terug naar de toekomst’. Op 1 november leren we niet alleen van elkaar, maar putten we ook inspiratie uit het verleden – hoe kan de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst?

Inspirerende sprekers. Het hoofdprogramma van de Dag van de Stad vindt fysiek plaats, in en om Heerlen. Om 10.30 uur openen burgemeester van onze gaststad Roel Wever en Maarten Schurink (secretaris-generaal van het ministerie van BZK) de dag in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. De wereldberoemde architect Jan Gehl neemt ons vervolgens mee in zijn ideeën over het verbeteren van de kwaliteit van het stadsleven. Hoe kun je het ontwerp van de stad heroriënteren op de mensen in de steden: het openbare leven, voetgangers en fietsers? Daarna neemt kunstenaar Michel Huisman ons mee naar ‘zijn’ Maankwartier. Met een 360-gradenfilmpje op de achtergrond leidt hij je rond door het, door hem ontworpen, Maankwartier – een fraai innovatief voorbeeld van binnenstedelijke transformatie.

Last lectures en ontwerpateliers.Voor het programma in de middag zijn er verschillende keuzes. Je blijft in Parkstad Limburg Theaters voor de last lectures van architectuurhistoricus en winnaar van de Grote Maaskantprijs Michelle Provoost, schrijver en muzikant Massih Hutak, futurist en toekomstgerichte academicus Tessa Cramer en Nederlands bekendste historicus en stedenkenner Maarten van Rossem. Hij geeft op zijn eigen en unieke wijze een kijkje in het verleden en de toekomst van Nederlandse steden. Na elke last lecture gaan de sprekers met hun publiek in gesprek. Tegelijkertijd zijn er ook twee rondes met thematische ontwerpateliers. Daarin gaan deelnemers samen met experts aan de slag met een concrete, actuele en uitdagende vraag uit een stad. Deze methode leert je nieuwe denkkaders ontwikkelen die leiden tot onverwachte en innovatieve inzichten.

Kennisexpedities op locatie. Ga je ’s middags liever op pad? Ga dan te voet, per fiets of per bus mee naar een van de zes kennisexpedities in (de regio) Heerlen. Elk bezoek begint met een rondleiding of inleiding over de (geschiedenis van de) locatie. Daarna ga je met de spreker van de gastlocatie, een gespreksleider en twee of drie andere deskundigen in gesprek over het thema. Uitdagende deelvragen bespreek je in kleinere groepen met afwisselende creatieve werkvormen. De gespreksleiders en deskundigen doen actief mee aan de discussies en geven een korte slotreflectie.

Via een online platform kun je kijken naar de plenaire opening en lezingen van Jan Gehl en Michel Huisman. In de middag kun kijken en luisteren naar de last lectures of deelnemen aan online programmaonderdelen.

Nacht van de Stad. Kom je naar Heerlen en wil je ook ontdekken wat er ’s nachts allemaal gebeurt in de stad en omgeving? Meld je aan voor een van de nachtelijke stadswandelingen tijdens de Nacht van de Stad op zondag 31 oktober. Cabaretier Guido Weijers opent de Nacht in het Parkstad Limburg Theater en aansluitend bezoek je de zilverzandgroeves, het Maankwartier of de Wilhelminaberg by night. Maar je kunt ook een mural-tocht maken en zelf aan de slag met graffiti.

Meld je hier aan voor de Dag van de Stad 2021. Op www.dedagvandestad.nl vind je meer informatie. In het blokkenschema vind je de meest actuele informatie over de inhoud van het programma en de onderdelen die we fysiek en/of online aanbieden.

Wil je op de hoogte blijven? Volg de Dag van de Stad op TwitterLinkedIn of Instagram.

Door: De dag van de stad en Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie