Hoofdmenu

Geschiedenis en bloemenweelde van tuinen en parken in Engeland

Lezing over Engelse tuinen.

Op dinsdag 2 november verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een lezing over Engelse tuinen. Deze lezing start om 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3 te Kerkrade. De lezing vormt een voorbereiding op een natuur- en tuinenreis naar Engeland van 10 tm 17 juni 2022. We beginnen helemaal aan het begin, bij de Romeinen die de omgeving van hun huis fraai aankleden. In de Middeleeuwen waren het vooral de kruidentuinen rondom kloosters die beschreven zijn. In de Franse tijd waren tuinen met strakke geometrische patronen in de mode. Daarop stond in Engeland een tegenstroming, terug naar de natuur. Dat is in veel Engelse tuinen te zien. Hierin is de natuur perfecter nagemaakt dan ze zelf ooit zou kunnen.

Dit zijn deels grote, parkachtige tuinen die zijn aangelegd door beroemde tuinontwerpers als Lancelot ‘Capability’ Brown, anderzijds tuinen die door privé-personen zijn aangelegd. Een van deze pareltjes is de tuin bij Sissinghurst Castle. Deze tuin werd vanaf 1930 ingericht door Vita Sackville-West en Harold Nicolson en behoort tot de mooiste van Engeland. Beroemd vanwege zijn kleurentuinen, tuinkamers omgeven door tuinmuren uit Buxus en Taxus waarbinnen bloeiende planten van veelal één kleur bij elkaar gezet zijn, zoals in de White Garden. Daarnaast is er een Cottage Garden en de bijzondere Hop-Oast.
Zeer fraai is Sheffield Park, een uitgestrekte landschapstuin met grote vijvers waarop in juni diverse soorten waterlelies in bloei staan. De tuin werd in de 18e eeuw aangelegd door Lancelot ‘Capability’ Brown als park behorend bij Sheffield Park House. In 1925 erfde Arthur Granville Soames het landgoed en richtte de tuin in zoals hij tegenwoordig bestaat. Er is ook een prachtig arboretum, aangelegd in 1885, met exotische en inheemse bomen.

Bijzonder is ook Nymans Garden, een uitgestrekte Engelse tuin met een ruïne met een prachtige kloostertuin, een mediterrane tuin, een landschapspark en een prachtige rozentuin die nu volop in bloei staat. De tuin werd vanaf het eind van de 19e eeuw aangelegd door drie generaties van de familie Messel. In de tuin staan vele rododendrons, camelia’s. Om planten en zaden te verkrijgen werden er zelfs verzamelexpedities naar de Himalaya en Zuid-Amerika georganiseerd. De ruïne is het voormalige woonhuis dat in 1947 in vlammen opging en nu is ingebed in de tuin. De botanische tuin bij Wakehurst Place, een 16e eeuws landhuis, wordt sinds 1965 beheerd door de beroemde tuin van Kew. Er is een prachtige arboretum met een oppervlak van 2 km2 met enorme exotische bomen. Hierin is de Engelse nationale collectie van berken, nothofagus, skimmia en hypericum ondergebracht. maar ook een prachtige watertuin met allerlei soorten irissen. Ook zijn er prachtige bloemperken te vinden.

Het park rondom Audley End werd door Lancelot ‘Capability’ Brown in de 18e eeuw helemaal omgevormd. De voorheen formele tuinen werden door deze beroemde tuinarchitect veranderd in een Engelse landschapstuin met fraaie koetswegen en een arboretum. Bij het landhuis hoort ook een prachtige walled garden waar de groente en het tafelfruit, deels in speciale kassen, werd gekweekt.
Stourhead bestaat uit een uitgestrekt park rondom het landhuis. In het park, dat behoorlijke hoogteverschillen telt, staat een grote diversiteit aan exotische bomen en vele folies, zoals een grot, enkele klassieke tempels en een kerk. Het park oogt zo natuurlijk, dat je helemaal niet beseft dat het is aangelegd. Dat gebeurde door Henry Hoare, een bankier die hier zijn eigen paradijs schiep. In het park bloeien hoge rododendrons in allerlei kleuren en rassen.

Chartwell, het woonhuis van Winston Churchill, is ingericht met persoonlijke eigendommen van deze beroemde staatsman. Ook bezoeken we het atelier waar hij niet onverdienstelijk schilderde. De uitgestrekte tuin nodigt uit tot het maken van lange wandelingen en daarnaast is er een fraaie Walled Garden.

foto Olaf Op den Kamp(Volgend nieuwsbericht) »