Lim­burg Star­tup Ca­pi­tal Fund in­ves­teert 33 mil­joen in star­ten­de on­der­ne­mers

In Limburg is vanaf volgend jaar een nieuw, goed gevuld MKB-fonds beschikbaar. Dat geld is er voor startende innovatieve ondernemers die bijdragen aan de belangrijkste maatschappelijke transities voor de komende jaren: energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. Het nieuwe fonds van in totaal € 32,65 miljoen is de opvolger van het succesvolle Limburg Business Development Fonds (LBDF) en wordt bijeengebracht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Limburg en LIOF die tevens de uitvoering zal doen.

Het Limburg Startup Capital Fund (LSCF) kent een tweetal deelinstrumenten. Ten eerste is er het Limburg Vroege Fase Fonds (€ 10 miljoen). Dat is er om ondernemers in de startfase van hun bedrijf financieel te ondersteunen. Voor ondernemers die al een stapje verder zijn en willen opschalen en doorontwikkelen is er het Seed Fonds Limburg (€ 22,65 miljoen).

Op basis van extern onderzoek en klankborden met relevante stakeholders is geconcludeerd dat met name voor financiering van startups en het innovatieve MKB een regionaal aanvullend
instrument zinvol is. Dit is dan ook zo opgenomen in het Missiegedreven Economisch Beleidskader van de Provincie Limburg.

Gedeputeerde Stephan Satijn: “We zien dat traditionele financiers vanwege de hoge risico’s in veel gevallen terughoudend zijn in de opstartfase van innovatief ondernemerschap. Voor het realiseren van de belangrijke transities in Limburg en voor het behoud en creëren van nieuwe werkgelegenheid in Limburg is het ontwikkelen van nieuwe bedrijvigheid echter essentieel. Een bedrijf starten betekent dat je je schouders wil zetten onder de toekomst. Dat kan niet zonder beschikbaarheid van financiering. De Provincie heeft daarom haar rol genomen om oplossingen te bieden voor de jonge, enthousiaste starters die onze provincie zo hard nodig heeft.”

Nu Provinciale Staten positief hebben besloten over de provinciale bijdrage aan het nieuwe fonds, kan LIOF een start gaan maken met de uitvoeringsplannen. De fondsen zijn naar verwachting in het voorjaar van 2022 beschikbaar.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie