Wedstrijden betaald voetbal worden niet uitgesteld

Op verzoek van de clubs in het betaalde voetbal heeft de KNVB samen met de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie uitvoerig onderzocht of – in plaats van in lege stadions te spelen – het mogelijk is om wedstrijden te verplaatsen zodat er later wel toeschouwers bij kunnen zijn. De afgelopen dagen is gesproken met de clubs, het Supporterscollectief, de centrale spelersraad, Coaches Betaald Voetbal, ESPN, politie, gemeentes, ministeries, politici en politieke partijen. Het blijkt vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven. Het is bovendien risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is. Daarom is de conclusie van dit onderzoek dat de wedstrijden niet worden uitgesteld.

Het kabinet maakte afgelopen vrijdag bekend dat de wedstrijden in het betaald voetbal de komende drie weken zonder publiek moeten worden gespeeld. Dit in het kader van de nieuwste coronamaatregelen.

Gelukkig is het kabinet gevoelig voor het feit dat voetbalclubs financiële schade lopen doordat ze zonder publiek moeten spelen, en wordt in overleg met de clubs een compensatieregeling uitgewerkt.

“MVV stelt dat de volksgezondheid voor alles gaat. Desondanks denken we – en dat heeft onderzoek met de fieldlabs ook uitgewezen – dat supporters veilig aanwezig kunnen zijn in de stadions, in de openlucht.  En MVV wordt ook nog eens enorm hard getroffen door in de drie genoemde weken vier thuiswedstrijden zonder publiek te moeten afwerken. Zeker op sportief vlak moeten we het nu extra ontgelden. Want het hele thuisvoordeel vervalt. Voetballen doe je voor je supporters, en juist die Maastrichtse supporters kunnen je net dat extra zetje in de rug geven. Dat hebben ze inmiddels ook wel bewezen”, aldus de woordvoerder van MVV Maastricht.

Databureau Gracenote zocht in de Bundesliga uit wat het betekent om zonder thuispubliek te spelen. Dit onderzoek wijst uit dat voor aanvang van de coronamaatregelen – dus mét publiek – de thuisploegen 43 procent van de duels wonnen en dat percentage daalde zonder thuispubliek op de tribune tot slechts 21 procent. De helft van de wedstrijden werd zelfs gewonnen door de uitspelende club, 29 procent eindigde in een gelijkspel. MVV verloor zonder de maatregel 2 duels in eigen huis (ADO Den Haag en De Graafschap).

De KNVB zegt dan ook: “Het voetbal biedt in deze bijzondere tijden miljoenen mensen thuis ontspanning, topsport en amusement. Door te spelen werken we (opnieuw) mee aan de oplossing. Maar we willen wel graag van ‘Den Haag’ horen wat er nodig is om zo snel mogelijk weer met volle tribunes te mogen spelen. Want daar draait het betaald voetbal vooral om!”

Communicatie MVV en Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie