Trainer Kenneth Wetzels: ,,Saamhorigheid kracht van Abdissenbosch”

,,Jullie beginnen meteen met de lastigste vraag”, zegt Kenneth Wetzels (30), als we hem vragen zijn eigen persoontje neer te zetten voor onze lezers. Dan vervolgt de leerkracht bij basisschool de Regenboog in Hoensbroek met: ,,Ik denk dat anderen mij wel omschrijven als een positief ingesteld iemand, die uitdagingen niet uit de weg gaat. Ik probeer in mijn communicatie duidelijk te zijn, wat voor rust zorgt. Verder ben ik iemand die graag onder de mensen is en graag samen met anderen  naar een bepaald doel toewerkt. Half werk, daar houd ik niet van, voor mij is het alles of niks. Dat verwacht ik van mijzelf, maar ook van de mensen om mij heen die uitspreken bepaalde ambities te hebben.”

Kenneth Wetzels is hoofdtrainer van de selectie van vijfdeklasser Abdissenbosch. Om die reden gingen we met hem in gesprek.

Hij vertelt ons dat hij als jonge jongen begon met voetbal bij Waubachse Boys in de wijk Lauradorp, net als Waubach een voorloper van fusieclub UOW’02. Aan die laatste club overigens is Kenneth Wetzels, zo laat  hij ons tussen neus en lippen door weten, nog altijd als lid verbonden. En hij speelt er nog op het vierde elftal, een vriendenteam.

Trainer

We vatten de koe bij de horens als we vragen hoe het tot het trainerschap van Kenneth Wetzels kwam. Hij steekt van wal met: ,,Voetbal speelt in ons gezin een centrale rol. Mijn vader is in mijn jonge jaren bij herhaling mijn trainer geweest en de discussies die we op het en rond het veld hadden gingen thuis vaak verder. Zo werden de pakken hagelslag en potjes jam erbij gehaald om dingen uit te beelden en te bespreken. Voordat ik zelf ging trainen, was er de training van het team van mijn neefje. Hier ging ik als jonge jongen vaak naar kijken, om dan vervolgens zelf aan mijn eigen training te beginnen. Al snel kwam de vraag of ik wilde ondersteunen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Vader en neef gaven dus de aanzet. Hoe ging het verder? Kenneth weer: ,,Ik zal een jaar of 16 zijn geweest, toen ik voor het eerst een team ben gaan coachen. Dat was D-jeugd. Na meerdere jeugdelftallen getraind te hebben (C-jeugd) en jeugdcoördinator te zijn geweest, kwam ik al snel terecht bij het oudste jeugdelftal, de A1. Dat team heb ik meerdere jaren met heel veel plezier getraind en gecoacht. Het mooiste moment was het jaar dat wij met de A1 kampioen zijn geworden. Het was een combinatie van een talentvolle groep, hard werkende jongens en een leuke derde helft. Uiteindelijk heb ik de stap gemaakt naar de senioren. Ik heb Wim Zagar, op dat moment hoofdtrainer van UOW’02, twee jaar mogen ondersteunen. Het was na al die jaren als trainer bij de jeugd de eerste keer dat ik geen eindverantwoordelijkheid had over een groep. Het waren twee hele leuke en vooral leerzame jaren.

S

Nadat Wim besloot om bij UOW’02 te vertrekken, heb ik de keuze gemaakt om trainer van het tweede elftal te worden. Dat heb ik één jaar gedaan. We stonden er in maart 2020 heel goed voor en de opkomst op trainingen en wedstrijden was zeer hoog. Het seizoen liep langzaam richting het einde en wij stonden bovenaan. Maar, helaas, het seizoen werd vroegtijdig beëindigd, Corona had zijn intrede gedaan. Na dat seizoen als trainer van het tweede elftal van UOW, heb ik de keuze gemaakt om mijn vertrouwde omgeving achter mij te laten en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dat werd de hoofdmacht van Abdissenbosch. Ik ben nu voor het tweede jaar hoofdtrainer bij de club. Het bevalt prima.”

 Corona en selectie

Kenneth Wetzels is nu dus toe aan zijn tweede seizoen bij Abdissebosch. De vorige voetbaljaargang werd na amper vier competitierondes afgebroken. De vraag rijst hoe hij daar mee is omgegaan en welke impact het heeft gehad op de selectie van de club. De oefenmeester vertelt: ,,Ja, vlak na mijn aanstelling bij Abdissenbosch -ikzelf had amper één training en één wedstrijd achter de rug- werd het seizoen, net als een jaar voordien, vroegtijdig beëindigd. Wij hebben vanaf het moment dat het weer was toegestaan, in kleine groepjes getraind. Hierdoor kon ik de spelers beter leren kennen en hebben wij contact kunnen houden met alle spelers. Dit gaf mij ook de tijd om de groep beter in beeld te brengen en te kijken waar wij eventueel nog behoefte aan hadden. Zonder dat wij zelf spelers hebben benaderd zijn er heel wat nieuwe jongens bijgekomen die het niveau omhoog hebben gehaald. Ik merk dat het voor spelers steeds interessanter wordt om de keuze voor Abdissenbosch te maken. Belangrijk is wel dat eventuele spelers binding hebben met de club, zodat zij ook voor een langere tijd aan de club verbonden blijven, net enkel voor de korte termijn. Mede door de komst van de nieuwe gasten is de groep, voor mijn gevoel, beter in balans. Wij trainen structureel met een grote groep, waardoor er voldoende concurrentie is. Dit stimuleert spelers om er iedere training vol voor te gaan, waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen. Het is vooral een jonge, maar ook een talentvolle en gemotiveerde groep spelers bij elkaar. Ik heb absoluut het gevoel dat als deze groep voor een langere tijd bijeen kan blijven, zij als team alleen nog maar beter kunnen worden.”

Club Abdissenbosch

Elke voetballiefhebber in Parkstad kent of heeft in ieder geval gehoord van de voetbalclub Abdissenbosch. Bij het horen van de naam wordt dat veelal gerelateerd aan voetbal op een lager niveau, vierde of vijfde klasse, op een niet al te sprankelende grasmat. Met net als andere clubs is Abdissenbosch een club met een inmiddels lange traditie. We vragen naar het reilen en zeilen. Kenneth Wetzels, die dus komt van grote broer UOW’02, geeft ons een inkijk. Hij zegt: ,, Wat vooral kenmerkend is voor Abdissenbosch, is de saamhorigheid. Als je alleen kijkt naar hoeveel supports er langs de kant staan vanuit onze kant, ook bij uitwedstrijden, dat is ongekend! Tijdens onze laatste uitwedstrijd, tegen Geertruidse Boys, stonden maar liefst 60 supports van Abdissenbosch langs de kant. Hier is het ook heel normaal dat spelers van het eerste naar de vrouwen en het tweede elftal gaan kijken. En later komen die teams ons ook weer aanmoedigen, iets dat je tegenwoordig zelden nog ziet. Ook de samenwerking met alle mensen die betrokken zijn bij het eerste elftal ervaar ik als zeer prettig. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich gewaardeerd en prettig voelt in hetgeen hij of zij doet.”

De sfeer binnen de club is duidelijk in orde, concluderen wij uit het relaas van de hoofdtrainer. Kijkend naar de ranglijst van 5A zien wij de ploeg van Kenneth Wetzels op plek drie staan, op slechts twee punten van koploper Amstenrade. Het is een paar dagen na de 4-2 zege tegen Partij, op zondag 14 november. Tijd om eens te vragen naar de ambities voor het seizoen 2021-2022. De trainer: ,,De eerste doelstelling is en blijft een goede opkomst, plezier hebben in hetgeen je doet en het gevoel hebben dat jij als speler en wij als team in ontwikkeling zijn. Alleen als deze voorwaardes goed zijn, kun je een doel voor de lange(re) termijn uitspreken. Aangezien bovenstaande voorwaardes (tot nu toe) dik in orde zijn en ik tevreden ben over de resultaten tot nu toe, durf ik wel te zeggen dat ons doel moet zijn om uiteindelijk in de top 5 te eindigen. Wij doen nog steeds mee voor de eerste periode, wat natuurlijk het eerste is waar wij voor spelen.”

Dan kijkend naar de wat langere termijn: ,,Als ik het niveau van de individuele spelers bezie, dan moet het op termijn zeker mogelijk zijn om de stap naar de vierde klasse te maken. Zoals wel vaker, is het juist bij een jonge groep de uitdaging om constant te presteren. Ik heb aan het begin van het seizoen  al voorspeld dat een jonge groep hele hoge pieken kent, maar ook soms diepe dalen. Vaak is het makkelijker om je op een hoger niveau staande te houden, dan te promoveren uit een lagere klasse. Dus, we moeten eerst maar eens die vierde klasse zien te bereiken. Wat nog veel belangrijker is, betreft de vraag welke invloed Corona nog gaat hebben. Tot een paar weken geleden maakte ik mij hier eigenlijk geen zorgen over. Als ik echter zie hoe snel het de laatste tijd de verkeerde kant op lijkt te vallen, moeten wij er wel serieus rekening mee gaan houden dat het voetbalseizoen wederom zou kunnen worden afgebroken.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie