Elke horecagelegenheid en binnensportaccommodatie in de gemeente Landgraaf die om het coronatoegangsbewijs van haar bezoekers moet vragen, krijgt zevenhonderd en vijftig euro van de gemeente. ‘Als ondersteuning en zonder gedoe met bonnetjes’, leggen wethouders Stijn Kropman en Freed Janssen uit.

Landgraaf heeft nagenoeg 96.000 euro gekregen van het Rijk voor de controle van Corona Toegangsbewijzen (CTB). In eerste instantie koos het College van Burgemeester en Wethouders ervoor om de horeca, waaronder horeca van sport- en culturele locaties, een tegemoetkoming te verlenen. Inmiddels heeft het college een aanvullende regeling gereed: Landgraaf besluit om álle sportverenigingen en horeca een tegemoetkoming te geven. Het is een vast bedrag van 750,- euro als compensatie in de kosten voor de CTB. De betreffende ondernemers en sportverenigingen hebben de brief voor het aanvragen van de vergoeding al gehad.

Geen extra boa’s, maar ondersteuning. Bij de introductie van het coronatoegangsbewijs heeft het Rijk 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor handhaving op de QR-code. Landgraaf krijgt hiervan ongeveer 96.000 euro. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor de inhuur van BOA’s. Het College van Burgemeester en Wethouders kiest er echter voor om geen extra boa;s in te huren van het geld, maar om bedrijven en clubs te ondersteunen in de gemaakte kosten.

Op basis van goed vertrouwen. De aanscherping van de coronamaatregelen is begrijpelijk, volgens beide wethouders: ‘De besmettingscijfers stijgen snel, dus er moet iets gebeuren. Dat het lastig en vervelend is, snappen wij ook! We hopen dat we met deze handreiking een klein gebaar kunnen maken richting de horeca en sportverenigingen. We willen laten zien dat we het samen doen. We gaan er geen enorme administratieve last van maken. Het gaat op basis van goed vertrouwen.’

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie