Fortuna Sittard heeft de eerste thuiswedstrijd verloren van AZ.

Met name vóór rust waren de beste kansen voor de thuisclub en wist men de ploeg uit Alkmaar flink onder druk te houden. Het enige doelpunt aan Sittardse zijde kwam op naam van aanvoerder Ben Rienstra.

Bij Fortuna Sittard maakte doelman Michael Verrips zijn debuut in de basis, hij kwam deze week over van het Engelse Sheffield United. Hoofdtrainer Sjors Ultee had in de startformatie ook een plaats ingeruimd voor Arianit Ferati, hij hield Tesfaldet Tekie op de bank.

In de openingsminuten was Fortuna Sittard diverse keren gevaarlijk. Na drie minuten kende scheidsrechter Dieperink op de rand van het strafschopgebied een vrije trap toe aan de thuisclub. Zian Flemming haalde hard uit, AZ doelman Peter Vindahl redde bekwaam. Nauwelijks een minuut later moest de keeper van de gasten opnieuw ingrijpen, nu na een hard schot van George Cox van de rechterkant.

Na iets minder dan een kwartier spelen kwamen de gasten tegen de verhouding in op voorsprong. International Owen Wijndal gaf vanaf links een voorzet op maat die door de mee naar voren gekomen verdediger Sam Beukema tegen de touwen werd gewerkt: 0-1. Erg zuur voor Fortuna Sittard, dat in het verdere verloop van de eerste helft geen kansen meer zou weggeven. Die waren er wél aan de andere kant. Mats Seuntjens stelde tot twee keer toe de kwaliteiten van Vindahl op de proef, opnieuw was de goalie bij de les. Zes minuten vóór rust was hij kansloos, toen Flemming na een hoekschop van Seuntjens fraai inkopte. Vindahl had het geluk aan zijn zijde, via de onderkant van de lat kwam de bal weer het veld in.AZ verdubbelde na 16 minuten spelen in de tweede helft haar voorsprong. Dani de Wit profiteerde van slecht uitverdedigen aan de kant van Fortuna Sittard en bracht Yukinari Sugawara in stelling. Van dichtbij liet deze doelman Verrips kansloos: 0-2. Fortuna was aangeslagen, AZ had in de daaropvolgende periode diverse goede kansen om de score verder uit te bouwen. Invaller Tekie haalde onder meer een kopbal van Beukema van de lijn, Verrips voorkwam met een fraaie redding een doelpunt van Hakon Evjen.

In het laatste kwartier rechtte de thuisclub de rug en maakte men het AZ opnieuw erg moeilijk. De ploeg uit Alkmaar kwam in de problemen, zeker toen vijf minuten vóór het einde van de officiële speeltijd Ben Rienstra met een bekeken schot van zestien meter raak schoot: 1-2. Nauwelijks twee minuten later kreeg invaller Tijjani Noslin een uitstekende mogelijkheid op de gelijkmaker, dit na fraai aangeven van Deroy Duarte. Noslin schoot echter ver voorlangs,  waardoor de thuisclub alsnog met lege handen achterbleef.

CommunicatieFortuna Sittard en Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie