Wolf (Canis lupus), Wolven, Hondachtigen (Canidae), Roofdieren (Carnivora), Zoogdieren (Mammalia), fauna, roofdier, zoogdier - Bialowieza National Park, Bialowieski park narodowy, de Bierbrza, Podlaskie, Podlachi, Polen, Europa

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Zijn terugkeer heeft gevolgen voor mensen, dieren en natuurgebieden. Hoe leren we weer samenleven met dit grote roofdier in ons land? Natuurmonumenten startte afgelopen week de campagne ‘Wennen aan de wolf’. Ook helpt zij haar herders bij het beschermen van hun dieren.

 Natuurmonumenten beschermt natuur in Nederland en de wolf is een beschermd dier. Natuurmonumenten staat positief ten opzichte van de terugkeer van de wolf. Boswachter Frans Reijnen:  “De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht: prooidieren als reeën en wilde zwijnen gedragen zich anders, aaseters vinden meer voedsel. Er ontstaat een completer eco-systeem. Daarom vindt Natuurmonumenten de terugkeer belangrijk. Maar hij brengt ook uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Daarom helpen wij herders bij het beschermen van hun dieren.”

Boswachter Frans Reijnen nogmaals: “Je kan de wolf niet verwijten dat hij zijn instinct volgt. Het is aan ons, mensen, om onze eigen dieren te beschermen. Wij ondernemen in ieder geval nu al actie door o.a. onze schaapskuddes op de Brunssummerheide en de Sint Pietersberg te beschermen met de inzet van extra hoge schrikdraad-afrasteringen in het veld. Daarmee willen we voorkomen dat de wolf de schapen aanvalt.”

Met de campagne wil Natuurmonumenten zin en onzin van elkaar scheiden en meer begrip creëren voor dit schitterende grote roofdier. In de campagne ‘Wennen aan de wolf’ leggen we uit hoe de wolf leeft en wat zijn komst betekent voor mens en dier. Over de wolf gaan een hoop fabels rond. Hoeveel schapen eet een wolf nou eigenlijk? Is hij gevaarlijk voor de mens? En hoort hij wel thuis in Nederland? Op die vragen geven we antwoord via de campagnewebsite www.natuurmonumenten.nl/wennen-aan-de-wolf.

Wolf en mens, wolf en natuur . De campagne loopt een maand en is vooral via online kanalen te zien. Daarbij worden ook nieuwe filmpjes ingezet. In het eerste filmpje zien we hoe een wolf zijn weg zoekt in Nederland. Hij komt schapen tegen, maar ook wilde dieren. We laten zien hoe onze wegen elkaar kruisen en hoe we kunnen zorgen voor een vreedzame samenleving met de wolf. In andere filmpjes leggen we uit wat de impact is van de wolf op de natuur. Waar wolven komen, passen prooidieren als reeën en edelherten hun gedrag aan. Op deze plekken krijgen bossen de kans om te verjongen. Bovendien is met de komst van de wolf voor aaseters weer meer voedsel beschikbaar. De wolf heeft dus impact op de gehele voedselketen: van planten en insecten tot grazers en aaseters.

Als je de wolf wilt beschermen, moet je vee beschermen. Want als vee goed is beschermd, zal de wolf zich veelal beperken tot het jagen en doden van wilde dieren. Zo krijgt de wolf de ruimte en brengt hij weinig last voor de mens. Daarom helpt Natuurmonumenten herders bij het beschermen van de schapen.

Foto Natuurmonumenten

Geef een reactie