Oproep tot solidariteit bij einde lockdown

Vanaf gisteren is de lockdown in Nederland officieel ten einde. In de samenleving en ook in de Kerk worden de meeste coronamaatregelen opgeheven. Het einde van die periode is voor aalmoezenier van sociale werken Harry Notermans aanleiding om op te roepen tot een blijvende solidariteit tussen mensen.

 

Notermans doet die oproep in een statement dat hij namens het bisdom afgeeft:  “Na een lange winterse lockdown gaat Nederland weer open. Carnaval in Limburg kan – minstens voor een deel – als vanouds worden gevierd.  De diverse lockdowns hebben ons misschien geleerd om minder gestrest te leven. Toch was het vooral een moeilijke tijd. Veel mensen, juist ook jongeren, zijn zich eenzaam gaan voelen. Kunstenaars hebben hun talent twee jaar lang als lamp onder de korenmaat moeten verbergen. De detailhandel en de horeca ontvingen weliswaar overheidssteun maar hebben toch flink moeten interen op hun reserves.  En meer nog: in tal van sectoren hebben mensen lange tijd niets te doen gehad. Werk betekent niet alleen voorzien in je levensonderhoud, maar vooral ook: bouwen aan de menselijke waardigheid en deelnemen aan het werk van God zelf (Johannes Paulus II, sociale encycliek Laborem Exercens, nr. 25).

 In Limburg voelde de hele lockdown extra wrang: terwijl op een steenworp afstand in onze buurlanden van alles mogelijk was, zat ons eigen land op slot. Die ongewone situatie is nu voorbij. Te wensen is, dat niet alles uit deze tijd voorbij is. Hopelijk bewaren we iets van de rust, die de laatste twee jaren zo anders maakte dan de vaak overspannen momenten uit de pre-corona-jaren. Hopelijk blijven veel middenstanders, die dankzij de steunpakketten een faillissement konden vermijden, ook de komende tijd overeind. Want het échte steunpakket is natuurlijk de terugkeer van de klant. In de winkelstraat in eigen stad of dorp. Hoezeer we ook gewend zijn geraakt aan de webshop met snelle levering, toch blijft de snelste levering gewoon de bloemist, modezaak etc. om de hoek, waar je bij het afrekenen gewoon real time je gekochte artikelen in de hand hebt.

 Hopelijk blijft de zinvolle slogan Koop lokaal! ook nu klinken, nu veel middenstanders diep in hun financiële reserves hebben moeten tasten. De bodem is akelig dichtbij gekomen, en de toekomst voor veel werknemers wordt daardoor onzeker. Als Rooms-katholieke Kerk voelen we bijzonder de pijn mee van de teruggang die veel ondernemers in deze tijd ervaren. We wensen hen toe dat het leven mag terugkeren in de winkelstraten. En dat de leus Koop lokaal! juist in deze tijd mag leiden tot solidariteit met ondernemers en werknemers dicht bij huis.”

 Harry Notermans is pastoor van de parochiefederatie Ubach over Worms in Landgraaf en aalmoezenier van sociale werken van het bisdom Roermond.

Foto Bisdom Roermond

 

Geef een reactie