Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg: samenwerken aan de kracht van de regio voor inwoners, bedrijven en toeristen

Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg: samenwerken aan de kracht van de regio voor inwoners, bedrijven en toeristen  Ondernemers, overheid en onderwijs slaan de handen ineen om streekproducten uit het Zuid- Limburgse heuvelland op de kaart te zetten. Stichting ter stimulering van Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg verbindt schakels uit de regionale voedselketen met elkaar en laat zien waar de regio voor staat: gezonde en voedzame producten van eigen Bourgondische bodem.

Op 18 maart 2022 onthulde de kersverse stichting het keurmerk voor Zuid-Limburgse streekproducten in watertoren de Reusch in Schimmert. Een unieke locatie waar ondernemers streekproducten aanbieden. Een verhaal dat naadloos aansluit bij de ambitie van de stichting, aldus Etienne Hochs van het bestuur:

“De consument van vandaag is steeds meer op zoek naar een authentieke beleving, naar producten met een verhaal. Wij willen graag het verhaal van onze prachtige regio vertellen. Het verhaal van de heuvels, de wijnranken en het Bourgondische leven. We zijn er allemaal trots op. Dat mogen we laten zien én daar mogen de producenten, verwerkers en bewerkers voor gewaardeerd worden. Om dat hier op deze plek te mogen vertellen maakt het extra bijzonder.”

Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg zet in op kwaliteit, authenticiteit en een eerlijke prijs voor elke betrokken partij. Mede door de transitie in de regionale landbouw te stimuleren. Daarmee vormt de stichting een sterk tegengeluid in tijden van schaalvergroting en prijsconcurrentie. De samenwerking tussen ondernemers, overheid en het onderwijs speelt hierin belangrijke rol. Samen hebben deze partijen slagkracht en middelen om Zuid-Limburgse producten steviger in de markt te zetten.

“Het mooie van dit initiatief is dat wij er allemaal baat bij hebben. De ondernemer krijgt meer waardering voor diens werk, we behouden ons landschap en verrijken onze cultuur en maken de regio aantrekkelijker voor onszelf en voor toeristen. En dat alles door nóg meer waardering te tonen voor onze bijzondere producten. Impact maken op z’n bourgondisch zullen we maar zeggen” aldus gedeputeerde Roefs.

Als eerste wapenfeit van de stichting is het label ‘Zuid Limburgs Streekproduct’ ontwikkeld. Dit label kan als een keurmerk gevoerd worden door ondernemers en staat garant voor een bijzonder kwaliteitsproduct.

De eerste producten onder deze noemer zullen volgende maand gelanceerd worden. Wil jij als ondernemer met jouw product Zuid-Limburg ook op de kaart zetten? Meld je dan aan op de website www.rvszl.nl

Foto bestuurslid Etienne Hochs en gedeputeerde Roefs onthullen het logo

Geef een reactie