Hoofdmenu

Techniektrainer KVC Oranje: Jan Janssen Voetbaldier met berg aan ervaring

KVC Oranje heeft onlangs een nieuwe techniektrainer mogen verwelkomen. Jan Janssen is de naam, het betreft een man met een enorme berg voetbalervaring, als speler en als trainer. Eind jaren zestig maakte hij deel uit van een van de sterkste elftallen uit de rijke historie van oranje-wit. Onder meer doelman Frans Vreuls, Ing Strolenberg en Louis Houben waren ploeggenoten. Tussen door was hij 25 jaar in vaste dienst als trainer bij Fortuna Sittard. Na 50 jaar later is de band tussen Jan Janssen en KVC Oranje hersteld.
De speler
We gaan terug in de tijd. In zijn jonge jaren kwam Jan Janssen uit voor een van de voorlopers van Roda JC, te weten Roda Sport. Wiel Coerver haalde hem naar SVN, onder de toezegging een betere voetballer van hem te zullen maken. Aldus geschiedde. Jan Janssen en echtgenote Elly, zij komt uit Nieuwenhagen, runden gedurende ca. 20 jaar een schoenwinkel in Kerkrade. Zij verzorgden diverse clubs in Zuid-Limburg van materiaal. Een druk bestaan, wat onder meer betekende dat Jan niet altijd in Nieuwenhagen, waar hij Elly had leren kennen, kon trainen. De oplossing was: trainingen volgen bij KVC Oranje, destijds aan de Pricksteenweg in Bleijerheide. Na KVC Oranje ging het richting Limburgia, waarmee Jan Janssen in de tweede divisie speelde. In 1971 volgde een sanering van het betaald voetbal.
De tweede divisie werd opgeheven, Limburgia ging terug naar de tweede klasse der amateurs, Roda JC mocht blijven en doorgaan in de eerste divisie. De club uit Brunssum werd twee keer achtereen kampioen en bereikte de hoofdklasse. Jan Janssen maakte deel uit van de successen. Op een haar na werd men kampioen van Nederland bij de amateurs, duels tegen Elinkwijk, Be Quick en Sportclub Enschede staan in menig voetbalgeheugen gegrift.
Ik heb ook mogen spelen voor het Zuidnederlands elftal. We speelden in Dordrecht tegen onze evenknie uit het noorden. Na afloop kan mijn coach naar mij toe en zei dat ik me moest melden bij iemand binnen, die trainer van profclub was. Bleek Wiel Coerver te zijn. Zijn reactie was: ,,Oh, ben jij het, en weg was Wiel”.
Wiel Coerver, trainer en Fortuna Sittard.
We hebben al vermeld dat Jan Janssen vroeg in contact kwam met Wiel Coerver. Hij vroeg Jan op enig moment mee te werken aan de wereldwijd bekende techniektrainingen, nu bekend onder de naam Coerver-methode. Dat gebeurde. Jan deed het lange tijd, tot en met het begin van de video-opnames van Wiel Coerver-methode. De contacten met Wiel Coerver leidden er ook toe dat bij Jan Janssen interesse voor het trainerschap werd gewekt. Zijn eerste sollicitatiebrief ging naar Fortuna Sittard. Jan vertelt: ,,Ik kreeg een afwijzing. Wat later werd ik gebeld door Wiel. Hij vertelde mij dat we samen een training zouden gaan geven aan de hoofdmacht van Fortuna en dat ik me moest voorbereiden. Toen die training was afgerond werd ik aangesproken door de directeur van Fortuna.
Hij zei me dat men met mij verder wilde, in vaste dienst nog wel. Ik sputterde nog wat tegen, in verband met mijn schoenenzaak en zo, maar we kwamen er snel uit. Ik kreeg een vaste baan bij de club. 25 Mooie jaren zouden volgen. Ik was trainer van diverse jeugdteams en ik ben nog even assistent geweest, in de tijd dat Wil Boessen er hoofdtrainer was. Ik had inmiddels het diploma Coach Betaald Voetbal op zak. We maakten ook mooie reizen, er waren trainingskampen in het buitenland, onder meer in Turkije. Ik had jongens onder mijn hoede die het later ver hebben geschopt. Mark van Bommel, Kevin Hofland, Edwin Linssen, Danny Housen, Boudewijn Zenden en nog vele anderen.
Even terugkomend op Mark van Bommel en Kevin Hofland. Ik heb over de Coerver-methode een drietal video’s gemaakt, met spelertjes van Fortuna Sittard in Duitsland. Mark en Kevin hebben vervolgens op die video’s ingesproken, op de Herdgang, het trainingscomplex van PSV, gratis en voor niets. Ben ik als hun voormalige trainer best wel trots op. Gaaf toch weer wat extra cachet aan de zaak. Maar het waren ook lange dagen in Sittard. Vaak was ik om 8.30 op de club, en ’s-avonds om 10 uur kwam ik thuis en was ik doodop.”
Amerika en Uwe Seeler
Het voetbalavontuur van de trainer Jan Janssen zou zich niet beperken tot Sittard. ,,Na drie maanden Fortuna, ik had net mijn eerste salarisbriefje gehad, kreeg ik een aanbieding uit Louisiana in Amerika”, steekt Jan van Wal, om dan te vervolgen met: ,, Ik vertelde dat bij Fortuna. De directeur zei dat ik mocht gaan als ik na drie maanden maar terug zou komen. Moest ik voor tekenen. Dat heb ik gedaan. In Seatlle had ik een voetbalschool, samen met iemand anders. Hij runde de dagelijkse gang van zaken en zelf was ik er enkel actief in de zomermaanden als de competitie hier ten einde was. Ook voor de Poolse, Griekse en Cypriotische voetbalbond, alsook in Toronto en Quebec heb ik gewerkt. De Coerver-methode was wereldwijd gevraagd.”
Van pakweg 1990 tot 2015 was Jan Janssen trainer. Voordien baatte hij, het is al verteld, een schoenenzaak uit aan de Hoofdstraat in Kerkrade, naast het voormalige postkantoor. Als afsluiting komt Jan met een leuke anekdote: ,,Elly en ik waren de eerste importeur van Adidas-schoenen in Nederland. Uwe Seeler en Franz Beckenbauer werkten in die tijd voor dat merk. Op een bepaald moment werd ik uitgenodigd op een bijeenkomst in Keulen. Daar ontmoette ik Uwe Seeler. Leuke ontmoeting was dat. Een alleraardigste vent.”
KVC Oranje
Jan Janssen is van 8 augustus 1942. Eigenlijk was hij al met trainerspensioen, maar een tijdje geleden begon het weer te kriebelen. Jan vertelt: ,,Ja, inderdaad, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zegt men. Was bij niet anders. Ik ging links en rechts kijken, hier in de omgeving. KVC Oranje kon me bekoren. Er volgden gesprekken met voorzitter Kevin Starmans en René Koussen. Ook dat beviel. Nu werken we al een tijdje samen. Twee keer per week ben ik actief bij de diverse teams. De trainers accepteren mijn tips en gaan er mee aan de slag. Dat gaat prima. Ons doel is spelers te ontwikkelen, voetbaltechnisch beter te maken.
Anders geformuleerd, we werken aan niveauverhoging van het individu, met name op het technische vlak. Je zou me kunnen zien als een soort van verlengde arm van de diverse trainers. Ik geef mensen tips waar ze mee aan de slag kunnen. Soms doe ik ook dingen voor. Ik heb er vertrouwen in dat we samen de vruchten gaan plukken van onze arbeid.”
De band tussen Jan Janssen en KVC Oranje is dus na een onderbreking van pakweg een halve eeuw hersteld, zo mogen we concluderen. Eén ding is zeker: Jan is niet meer de jongste, maar nog steeds topfit en beschikt over een enorme berg aan voetbalervaring, als speler en als trainer. Een mens-onder-mensen’ zo blijkt ook tijdens ons gesprek. Kortom, een man waar oranje-wit veel aan kan hebben.
Foto´s uit privé album van Jan Janssen