Ode aan Oekraïne   Benefietconcert op zondag 27 maart, Kloosterbibliotheek van Wittem.  

 De Kunstdagen Wittem nodigen u van harte uit bij het ingelaste Benefietconcert op zondag 27 maart, 15 uur in de Kloosterbibliotheek van Wittem.

Peter van Nunen, Rusland en Oost-Europa kenner, zal de actuele gebeurtenissen met kaarten en beelden in (historisch) perspectief plaatsen.
Zijn lezing wordt afgewisseld met muziek en zang door Rauf Berman, viool en tenor, Sofia Shapiro, piano en Lilit Sati, sopraan.
Allen waren eerder te gast in Wittem. De artiesten treden belangeloos op.

Uw bijdrage van € 20 per persoon of een vrije gave graag svp in gesloten envelop bij de ingang afgeven. De entree wordt in zijn geheel aan Giro 555 overgemaakt.
Svp uw aanwezigheid opgeven op info@kunstdagenwittem.nl

Moskouse bommen op Kyjiv, Ruslands oudste hoofdstad!                                        

Kyjiv, Kiëv, Kyiv, Kiev – Odesa, Odessa, Odessos, Ades – Lviv, Lvov, Lwów, Lemberg, Lemberik, Leopolis – steden onder vele namen bekend en met een rijke en veelal tragische geschiedenis, waarvan in deze dagen het voorlopig laatste hoofdstuk geschreven wordt.

De geschiedenissen van steden in Oekraïne lopen langs grillige lijnen. Oekraïne was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjet-Unie, van nazi-Duitsland en van de landen die uit de puinhoop van de Sovjet-Unie ontstonden. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking, bestaande uit onder anderen Polen, Oekraïners, Russen, Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en Joden, die er allen eigen gebedshuizen bouwden.

Maar Oekraïne is met al die steden ook deel van de regio die in de twintigste eeuw door het fascisme en het communisme in de tang genomen werd en daarmee de proeftuin werd waar twee dictators hun ideologieën zaaiden en de bevolking de catastrofale oogst moest binnenhalen. Een nieuwe dictator probeert uit alle macht een nieuwe oogst te vernietigen.

Het concert is een ode aan die regio van Europa die opnieuw lijkt te verdwijnen achter een onoverkomelijke muur, achter niet-verkrijgbare visa, achter onmogelijk te reserveren hotels en achter onbegaanbare wegen.

Foto Kloosterbibliotheek van Wittem.

Geef een reactie