Benefietvoorstelling voor de vluchtelingen uit Oekraïne

Maandag 28 maart, aanvang 20.00 uur.

Filmhuis De Spiegel Royal Theater, Stationsplein 5 6411 NE Heerlen.

Documentairefilm: ‘De Schatten van de Krim’

Het is een noodlottig toeval: terwijl in het Allard Pierson Museum in Amsterdam een tentoonstelling loopt met kunstschatten uit de Krim (Oekraïne), wordt het gebied begin 2014 geannexeerd door Rusland. Museumdirecteur Wim Hupperetz staat voor een dilemma: aan wie moeten de kunstvoorwerpen worden teruggegeven? De musea op de Krim die zo vriendelijk waren ze uit te lenen? Of Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie?

Regisseuse Oeke Hoogendijk is er met de documentairefilm ‘De Schatten van de Krim’ in geslaagd om dit onontwarbaar probleem spannend te verfilmen en de menselijke maat te vinden in een potje gerechtelijk touwtrekken. Politieke, emotionele, persoonlijke en cultureel-historische belangen lopen kriskras door elkaar heen. Ze laat juridisch redenerende advocaten hun verhaal doen en reist langs geëmotioneerde museumdirecteuren met gaten in hun collectie.

Terwijl archeologen op de Krim doorgaan met hun historisch baanbrekende werk, lijkt het of hun eerdere vondsten in Nederland juist opnieuw begraven zijn. Afgesloten voor de wereld in een depot horen zij misschien tot de grote verliezers in het conflict. De Schatten van de Krim is een intrigerende documentaire die met de inval van Rusland in Oekraïne weer helemaal actueel is.

De toegangsprijs is € 8.50 en voor Spiegelpashouders € 6.50. Kaarten kunnen worden gereserveerd via: https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1409/de-schatten-van-de-krim/.  

Extra informatie: dit is een benefietvoorstelling. De volledige opbrengst van deze voorstelling gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling. Giro 999 van Stichting Vluchteling is deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Zie hiervoor ook: https://stichtingvluchteling.nl/donatie.

Overigens wordt ook aandacht gevraagd voor de mensen die momenteel in Rusland grote risico’s lopen vanwege vervolging door het regime van president Vladimir Poetin en die daarom uit Rusland vluchten.

 

Geef een reactie