Hoofdmenu

Terugblik Gemeenteraadsverkiezingen Heerlen/Stadsdeel Heerlerheide maart 2022

Het is inmiddels al weer een tweetal weken geleden dat Heerlen in de ban was van de gemeente raadsverkiezingen 2022. Omdat in de afgelopen periode, over het verloop van deze verkiezingen al heel wat is verwoord en geschreven, zowel in de regionale dagblad nieuwsvoorziening en uiteraard ook via social media, wil de redactie van ParkstadActueel niettemin toch kort enige aandacht schenken aan deze verkiezingen waaronder met name het verloop in Stadsdeel Heerlerheide.

Op de eerste plaats gaat uiteraard een welverdiende felicitatie naar alle gekozen gemeenteraadsleden en hen, in het belang van Heerlen, veel wijsheid toewensen. Maar bovendien ook een dankjewel uitspreken aan allen die, middels een plaatsing op de verkiezingslijst van respectievelijk hun eigen partij, toch hebben bijgedragen aan het verloop van deze verkiezing 2022. Dit natuurlijk onder het gezegde: we doen het samen, hoewel er immers altijd winnaars en verliezers zijn. Overigens was de opkomst als grote tegenvaller te omschrijven. Dit gezien het gegeven dat, van de 72459 kiesgerechtigde Heerlenaren,slechts 30558 (42.2 %) de gang naar de stembus hadden gemaakt.

Uit deze verkiezingsstrijd kwam uiteindelijk naar voren dat de Ouderen Partij Heerlen samen met de SP ieder 8 zetels veroverde. Hoewel de SP-leider Jordy Clemens, ten overstaan van 2018 maar liefst 2459 stemmen verloor stemde er niettemin 2498 kiezers voor hem. OPH-leider/wethouder Adriane Keulen (verwierf 1965 stemmen. Dit betekende tevens dat de OPH in zijn totaliteit de grootste partij was geworden. Derde werd CDA-lijstrekker Marco Peters met 1105 stemmen. Voor het CDA waren uiteindelijk 5 zetels weggelegd. Daarna volgde nieuwkomers Mart Bosch (PVV) met 1079 stemmen en Sascha Jacobs (Forum voor Democratie, 980). VVD-lijsttrekker/wethouder Martin de Beer kreeg 968 stemmen en zeer verrassend op de voet gevolgd door Maureen Butink (942) van de debuterende Jongerenpartij. Deze nieuwe jonge partij werd beloond met 3 zetels in de gemeenteraad van Heerlen. Prachtig toch. Overigens vond er geen zetelverschuiving plaats na de doorgevoerde hertelling. Opmerkelijk na deze gehouden verkiezingen was het gegeven dat een aantal van twintig raadsleden niet meer zullen terugkeren in de Heerlense gemeenteraad.

Met betrekking tot Stadsdeel Heerlerheide ook aangeven dat good-old Kleis Adema (CDA) met 335 stemmen wederom in de gemeenteraad zijn zegje zal kunnen doen. Lonneke Vermeulen-Klamerek (wonende in Vrieheide en gehuwd met oud-prof voetballer Pierre Vermeulen) met 215 stemmen voor de SP in de gemeenteraad werd gekozen evenals ook D66-lijstrekker Tom Dragstra (met roots in Heerlerheide) die 491 stemmen verwierf.

Helaas kregen kandidaten uit Stadsdeel Heerlerheide, in zoverre bekend, niet genoeg stemmen om als raadslid gekozen te worden. Het betrof alle zittende raadsleden  van de Stadspartij, welke partij daardoor jammer genoeg, ook niet na de hertelling, niet meer in de gemeenteraad vertegenwoordigd zullen zijn. Andere kandidaten uit Stadsdeel Heerlerheide vergaarde te weinig stemmen om gekozen te worden. Het betrof Max Pool (OPH) 81 stemmen, Kim Hooiveld (OPH) 35 stemmen, Amy Degener (OPH) 17 stemmen, Otto Zerdoner (SP) 14 stemmen, Annie Cobben-de Heij (SP) 11 stemmen,                                                                            Albert Kamperman (SP) 14 stemmen, Fieny Rijvers (CDA) 29 stemmen, Maurice Hermans (CDA) 4 stemmen, Sylvia Vaessen (CDA) 12 stemmen, Amy Degener (OPH) 17 stemmen, Ger Holka (CDA) 90 stemmen, Maartje Amkreutz (P.v.d.A.).

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno